Bengaal

Een Bengaal is een hele populaire kat die zowel rebels als lief kan zijn. Voordat we verder ingaan op een Bengaal kopen of de bijkomende kosten van de Bengaal vertellen we hieronder meer over de geschiedenis, het karakter en het uiterlijk van de Bengaal.

Geschiedenis Bengaal

De Bengaal is nog niet zo'n heel oud kattenras. De Bengaal geeft een luipaard achtige indruk en dat maakt de kat een zeer bijzondere verschijning in vergelijking met andere kattenrassen. Aan het begin van de jaren 60 werd er voor het eerst gekruist met een Asian Leopard Cat en een huiskat door onder andere Jean Mill. Een kleine 20 jaar later zijn er door Jean Mill nog twee bloedlijnen opgezet en heeft ze samen met een aantal anderen het ras een standaard meegegeven.

Bengaal

Erkenning van het ras 

In het jaar 1990 werd de kat pas echt als Bengaal erkend in de TICA shows. Men kent onderscheid tussen diverse Foundation Cats namelijk F1, F2 en F3, maar ook een vierde en generaties van een later tijdperk (SBT). De Bengaal is vandaag de dag nog altijd in ontwikkeling en er zijn een aantal bekwame fokkers die al 10 jaar lang werken aan die ontwikkeling. Deze fokkers zorgen ervoor dat het ras gezond blijft door dekkaters in te zetten welke ze importeren. Op die manier wordt er ook voor nieuwe lijnen gezorgd.

Karakter Bengaal

De Bengaalse kat is een intelligente kat en is eigenlijk altijd actief. Weet waar je aan begint als je een Bengaal in huis haalt, want met de Bengaal weet je eigenlijk nooit waar je aan toe bent. Je hoeft je dus niet te vervelen met de kat. Een Bengaal houdt van gezelschap en wil graag spelen. Ook is het ras erg aanhankelijk en zijn ze veel uren van de dag op pad of in elk geval actief. Zoals iedere kat heeft ook dit ras genoeg fantasie om zichzelf bezig te houden.

Hoge sprongen

Een Bengaal zit graag op een hoge positie en heeft geen enkele moeite met hoge sprongen. Je moet er dan ook niet raar van opkijken als je kat ineens op je schouder springt. De Bengaal is erg nieuwsgierig van aard en zal met zijn nieuwsgierige neusje overal bovenop zitten.

Een eigen wil

Een Bengaal komt alleen op schoot wanneer de kat daar zelf zin in heeft. Op bed kun je de kat vaak tegenkomen, dus wil je dat niet dan is het zaak dat je de deur goed dichthoudt. Want als de kat ook maar de kans ruikt zal hij lekker languit op je bed liggen ronken.

Een binnen- en een buitenkat

Je hoeft een Bengaal niet per se buiten te laten, mits er voldoende speelgoed en speel opties zijn waar de kat zich mee kan vermaken. Ook kan de kat niet te lang alleen zijn, dus de vraag is of je graag twee katten wilt of dat je de kat de mogelijkheid geeft naar buiten te kunnen. Ze zijn erg nieuwsgierig en hebben veel energie. Mocht de kat zich dus gaan vervelen dan kan het zijn dat je wat zaken kapot aantreft in huis.

Uiterlijk Bengaal

Een Bengaal is voorzien van een gelige-oranje kleur vacht met bruine of zwarte strepen of vlekken. De vacht van de kat is vrij dik en voelt heerlijk zacht aan. De kop van de kat is in verhouding met het lichaam van het beestje tamelijk klein. De ogen van de kat zijn groot en rondom de ogen kun je een zwarte kring ontdekken. De oren van de Bengaal zijn vrij klein en richten naar voren. Het lijf van de kat is tamelijk lang en gespierd.

Vachtpatronen Bengaal 

Er zijn twee soorten vachtpatronen te bespeuren bij de Bengaal, namelijk:

  • Een gemarmerd patroon;
  • Een gevlekte tabby variatie.

Beide varianten hebben als hoofdkleur zwart. Bij de gevlekte Bengaal kun je een rozetvorming in de vacht ontdekken, een rozet is een vlek waar een deel van de vlek een iets warmere kleur heeft. We kennen doughnutrozetten en schaduwrozetten waarbij de doughnutrozetten in het midden van de vlek een warme tint afgeven en de schaduwrozetten aan de zijkant van de vlek.

Bengaal met marmeren patroon 

Een Bengaal met een marmeren patroon kent de patroon een serie brede horizontale strepen. Er zijn ook Bengalen die witte vlekken hebben of verticale strepen hebben, dit wordt door kenners opgemerkt als een fout. Een witte Bengaal wordt ook wel een Sneeuwbengaal genoemd. Deze laatste variant is onder te verdelen in drie types namelijk de:

  1. Seal mink
  2. Seal sepia
  3. Seal linx

Bengaal kopen

Ben je enthousiast geworden over de Bengaal en wil je misschien een Bengaal kopen? Een Bengaal kan je het beste bij een erkende cattery kopen, om zeker te zijn van de kwaliteit van de kat.

Bengaal verzorging

Een Bengaal moet worden verzorgd. Je moet onder andere zijn kattenbak verschonen, hem eten en drinken geven en hem af en toe kammen.

Bengaal kosten

Een Bengaal houden brengt kosten met zich mee. Denk aan de inentingen en wormenkuren die aan de kat moeten worden gegeven, maar ook aan kattengrind en voer.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact