Bengaal verzorging

Hoe is de verzorging van een Bengaal? Overal op het internet kun je verhalen vinden over katten en over het verzorgen van katten. Vaak lees je ook dat je een kat niet veel verzorging hoeft te bieden. Dat de kat dit allemaal zelf wel regelt. Nu is dat voor een groot deel ook zo, want de uiterlijke verzorging hoef je niet voor de kat te doen. Dat doen ze graag zelf, dagelijks zelfs. Je hoeft je Bengaal niet te borstelen en als je dat wel graag wilt doen dan moet je dit niet te vaak doen want te vaak borstelen is niet goed voor de vacht van je Bengaal. Waar ze qua uiterlijk minder vereisen, is er qua aanpassingen in huis wel het een en ander vereist. Een Bengaal kan vrij onhandig zijn en dat zou je misschien niet verwachten. Ze rennen graag over vensterbanken, klimmen graag op kasten, banken, tafels en stoelen. Ze willen nog wel eens in de gordijnen vliegen. Als je dus gesteld bent op je fotolijsten, bloempotten, porseleinen beeldjes of vaasjes dan kun je deze beter uit de buurt houden van je Bengaal of beter helemaal geen Bengaal nemen. Vroeg of laat kom je eens iets tegen dat aan gruzelementen is gevallen.

Zorg voor uitdaging en beweging

Uitdaging staat voorop bij de kat, want als je een Bengaal in huis hebt genomen is het zaak dat je het beestje zo actief mogelijk houdt. Daar hoef je niet constant zelf bij te zijn natuurlijk, je kunt de kat ook een enorme krabpaal kopen of simpelweg een aantal lege boekenplanken aan de muur maken. Deze planken moet je dan wel op verschillende hoogtes monteren. Dergelijke uitdagingen vindt de kat helemaal geweldig, bovendien kan de Bengaal dan mooi hogerop vertoeven. Iets waar dit ras heel erg gek op is. Als je dus geen ruimte hebt voor een krabpaal waar ze op kunnen klimmen en klouteren, dan zijn een aantal boekenplanken de oplossing. Het scheelt bovendien ook nog eens qua ruimte enorm in huis. Je Bengaal wil graag rennen en wanneer dat niet buiten kan, gebeurt dit vanzelfsprekend binnen. De Bengaal is zoals gezegd niet altijd even handig en kan dus ook wel eens naast een plankje of een tafel springen. Kijk er niet raar van op als je je kat ineens gekke sprongen en vallen ziet maken. Het zorgt in elk geval voor enorm veel hilariteit, mits je er om kunt lachen. Mocht je er de ruimte voor hebben dan kun je het de kat ook wat moeilijker maken. Je zou bijvoorbeeld twee krabpalen boven elkaar kunnen hangen, of een soort apekooi voor je kat kunnen maken. Dat vinden ze helemaal geweldig.

Voeding Bengaal

Ook de Bengaal kan niet zonder eten, dat is wel duidelijk. Je zou een Bengaal eenvoudig wat brokken voor kunnen schotelen, maar je moet er niet raar van op kijken als je kat het niet wil eten. Er zit aardig wat wild bloed in de Bengaal en daardoor hou je de kat waarschijnlijk meer tevreden met vers voer. Mocht je op een boerderij wonen of in een huis waar muizen en ratten onder of om het huis leven dan zal je kat zich ook buiten het huis om genoeg te eten krijgen. Zorg uiteraard dat er ook een voerbak voor hem klaarstaat. 

Brokken Bengaal

Er zijn verschillende soorten kattenbrokken. Zo kan je bijvoorbeeld voer kopen voor binnenkatten of voor buitenkatten. Voer voor binnenkatten bevat minder energie en houdt de katten wat rustiger. Laat je je kat veel buiten, dan is buitenvoer aan te raden, zodat je kat voldoende energie heeft.

Welke soorten voer kun je naast brokken aan de Bengaal geven?

Naast 'gewoon' brokkenvoer zijn er alternatieven die je aan je Bengaal kunt geven.

Kantenklaar Vers Voer, ook wel KVV

Dit is vers voer, maar vacuum verpakt in rollen zodat je op betaalbare wijze je kat kan voorzien van vers voer. Er zit gemalen vlees in de rollen KVV en voor vlees kun je de Bengaal wel wakker maken, maar wat de kat écht lekker vindt is écht vers voer. Zoals een stuk bot of een vers stuk vlees.

BARF (Bones and Raw Food)

Het is mogelijk dat je even moet wennen aan het feit dat je kat zit te plukken aan een vers stuk vlees of aan een bot. Het is toch echter iets wat de Bengaal in de vrije natuur ook zou eten en je maakt je kat er bijzonder gelukkig mee. Het is in elk geval aan te raden voor zowel de gezondheid als de mentale staat van de kat om vers voedsel te serveren.

Dierenarts Bengaal

Het is aan te raden om af en toe naar de dierenarts te gaan met je Bengaal, om te controleren of hij nog gezond is. Er zijn veel dingen die mis kunnen gaan bij een Bengaal, waardoor een bezoek aan de dierenarts zeker geen overbodige luxe is. Denk je dat je kat mogelijk ziek is, wacht dan niet te lang en ga naar de dierenarts. Bij de dierenarts kan je je kat ook laten inenten, hetgeen zeker aan te raden is als je Bengaal buiten mag rondlopen en in aanraking komt met andere katten. Ook kan je een wormenkuur halen bij de dierenarts. Deze kan je zelf toedienen, maar je kan dit ook door de dierenarts laten doen. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact