Bulldog verzorging

Je will natuurlijk graag dat de Bulldog zo goed mogelijk wordt verzorgd, want je wil de hond het beste geven. Een goede verzorging is dan ook belangrijk voor de gezondheid van de Bulldog. In dit artikel gaan we je dan ook meer vertellen over het verzorgen van de Bulldog.

Algemene conditie van de Bulldog

Er zijn een aantal zaken die je iedere week even moet controleren bij de Bulldog. Zo krijg je een verbeterd beeld van de conditie van je hond en kun je problemen bij tijds herkennen en er naar handelen. Vooraf zul je moeten bepalen wat bij je hond hoort zodat je daarna eenvoudig problemen kunt herkennen. Het is dus aan te raden je hond met enige regelmaat te onderzoeken en als je iets niet vertrouwt contact op te nemen met de dierenarts.

Huid en vacht Bulldog

De huid en de vacht moeten schoon zijn en er mogen geen kale plekken, huidschilfers of haaruitval vertonen. Ook moet de huid niet droog, soepel of vet aanvoelen. Je kunt dat eenvoudig controleren door je Bulldog te aaien.

Bulldog borstelen

Voor de dagelijkse verzorging is het verstandig om een rubberen borstel te gebruiken. Zo kun je eenvoudig losse haren van de vacht borstelen. Een vlooienkam is tevens verstandig om in huis te hebben. Zo kun je ontdekken of de hond last heeft van vlooien.

Hondenshampoo

Was de hond een of twee keer per jaar met speciale hondenshampoo. Gebruik géén shampoos die zijn bedoeld voor mensen, dat werkt averechts. Er zijn ook veel hondenshampoos die de huid van de hond te veel uitdrogen. Gebruik om die reden enkel hondenshampoos die minkolie bevatten, de minkolie zorgt ervoor dat de beschermlaag in tact blijft.

Poten en nagels

Met enige regelmaat is het verstandig om de zolen van de poten en de nagels van je Bulldog te controleren op scheuren, likdoorns en lengte van de nagels. Wanneer de hond veel op harde ondergronden loopt zullen de nagels vanzelf slijten, maar wanneer de hond veelal op gras en op tapijt loopt zullen de nagels zo nu en dan geknipt moeten worden.

Zelf de nagels knippen of dierenarts

Je zou het knippen van de nagels zelf kunnen doen met een stevige nageltang, maar je zou het ook door de dierenarts kunnen laten doen tijdens de jaarlijkse inenting.

Oren Bulldog

De oren moeten vrij zijn van bruine smeer en korstjes. De oren van een Bulldog horen schoon te zijn en er mogen best wat haren in de oren groeien. Voor het schoonmaken van de oren gebruik je speciale oorreiniger, vaak in de vorm van oordruppels. Gebruik geen wattenstaafje voor het schoonmaken, je richt hier meer schade mee aan dan je goed doet. Je duwt het vuil namelijk verder het oor in en daardoor loopt je Bulldog kans op een oorontsteking. Een gezond oor is te herkennen aan haar schone en reukloze aard.

Ogen Bulldog

Een hond ziet slechter dan een mens en een hond gebruikt zicht meer ter ondersteuning op reuk en gehoor. Dat wil niet zeggen dat de ogen van de Bulldog niet schoon moeten blijven, want ook de ogen kunnen ontstoken raken. Als dat zo is dan zijn de ogen rood, tranen de ogen veel en knippert de Bulldog veel met de ogen. Als er vuil in de ogen van je hond zit kun je dit het beste met een steriel gaasje verwijderen. Een watje zou ook kunnen, maar deze kunnen gaan pluizen. Gebruik lauw water en veeg vanuit de binnenste ooghoek naar de neus.

De bek van je Bulldog schoonhouden

Als je aan de binnenkant van de bek van de Bulldog kijkt dan moeten de lippen en het tandvlees goed zijn doorbloed. Als het tandvlees bleek ziet dan kan dat een teken zijn van een slechte doorbloeding. Te rood tandvlees of fel rood gekleurd tandvlees kan duiden op een ontsteking. Een handige controle is door je vinger op het tandvlees van een van de hoektanden te drukken. Hierdoor ontstaat er een bleke vlek en deze moet binnen een seconde of twee wegtrekken. Gebeurt dat niet? Dan is het verstandig om contact op te nemen met de dierenarts, het is mogelijk dat er iets niet goed is met de bloedsomloop.

Tanden Bulldog schoonhouden 

De tanden van de Bulldog moeten schoon zijn en moeten niet al te veel aanslag bevatten, ruikt de adem van de hond erg slecht? Dan kan dat duiden op een ontsteking. Bij twijfel kun je het beste je dierenarts raadplegen.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact