Dalmatiër

De Dalmatiër is een hele populaire hondensoort en de meeste mensen kennen het ras natuurlijk van de Disney klassieker 101 Dalmatiërs. Echter door deze toenemende populariteit zagen broodfokkers hun kans waardoor er nu een hoop Dalmatiërs in het asiel terug zijn te vinden. Koop geen hond omdat het erbij hoort, maar koop een hond omdat je graag een trouw maatje wilt en wilt genieten van de hond en écht wilt zorgen voor de hond.

Geschiedenis en oorsprong Dalmatiër

De hond heeft haar naam en oorsprong te danken aan de Kroatische kuststreek Dalmatië die haar naam weer heeft afgeleid van Dalmatica, een Romeinse koningsmantel van hermelijn. Zo aan het begin van de 18e eeuw hebben de Dalmatiërs zich vooral bij de adel ontwikkeld. De taak van de Dalmatiër was vooral het begeleiden van koetsen en rijtuigen. Hoewel dit niet is bevestigd is het wel een van de meest aannemelijke verhalen over de oorsprong van de Dalmatiër.

Karakter Dalmatiër

Een Dalmatiër is een erg actieve hond en zal toch iedere dag op z’n minst een uur actief moeten zijn. Dat houdt in dat één of twee keer per dag een klein rondje wandelen niet voldoende is. De Dalmatiër wil actief zijn en is gek op spelen. Denk aan apporteren tijdens de wandeling of laat de hond veelvoudig zwemmen of mee rennen terwijl je fietst of hardloopt. Als de Dalmatiër zijn ei niet kwijt kan, kan hij erg vervelend worden in huis.

Intelligente hond

Naast de actieve houding van de hond is hij ook nog eens erg intelligent. Zo vind de hond het prachtig om spullen op te halen voor de baas. Denk aan de slippers, de krant of een keukenrol.

Trouw en aanhankelijk

Een ander kenmerk dat karakteristiek is voor de Dalmatiër is het feit dat het een hele trouw hond is die erg aanhankelijk is. De baasjes zijn alles voor de hond en ook omgang met kinderen is geen probleem. Wel is het zaak in het begin de wat kleinere kinderen in de gaten te houden. Onverwachte handelingen kunnen ook onverwachte reacties uit de hond oproepen.

Iedere Dalmatiër is anders

Als je op visite gaat met de Dalmatiër dan reageert iedere Dalmatiër anders. De een voelt zich direct thuis en de ander is juist enorm afwachtend en blijft dicht bij de baas. Een bezoeker die bij de hond langskomt zal worden aangekondigd met luid geblaf.

Kleur en vacht Dalmatiër

Dalmatiër hebben korte, grotendeels witte haren, maar ook korte zwarte haren die de welbekende zwarte vlekken vormen. De Dalmatiër staat natuurlijk bekend om haar klassieke witte kleur met ronde zwarte vlekken en iedere Dalmatiër heeft een ander patroon zwarte vlekken.De witte vacht met zwarte vlekken is natuurlijk de meest bekende variant van de Dalmatiër. Echter bestaat er ook nog een ras Dalmatiërs die geniet van een witte vacht met bruine vlekken.

Dalmatiër kopen

Een Dalmatiër kan je het best kopen bij een fokker die aangesloten is bij de Nederlandse Club voor Dalmatische honden. Als je een puppy koopt, zal deze nog wit zijn.

Dalmatiër verzorgen

Een Dalmatiër moet je net zoals alle andere huisdieren verzorgen. Je moet zorgen dat hij voer heeft, je moet hem uitlaten en je moet af en toe met hem naar de dierenarts.

Dalmatiër kosten

Het hebben van een Dalmatiër brengt kosten met zich mee. Je moet bijvoorbeeld voer voor hem kopen en je moet hem af en toe ontwormen, maar er zijn nog meer kosten waarmee je rekening moet houden.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact