Duif

De duif is een alom bekend dier, vrijwel iedereen in Nederland weet wat een duif is. Duiven staan veelal bekend om het overlast dat ze veroorzaken, maar in de meeste gevallen wordt dit alleen veroorzaakt door de stadsduif. Duiven die eten van ons afval en in de stad inderdaad geen manieren hebben geleerd. Echter is de duif eigenlijk een elegant wezentje en bestaat er een hele cultuur om de vogel heen. Zo is het kopen van een duif een heel proces, komen er bepaalde kosten bij kijken en is ook de verzorging van een duif iets wat je moet kunnen én willen. Het is voor de meeste mensen met een duif als huisdier veel meer dan een hobby. Het is een levenswijze. In dit artikel gaan we wat meer in op de algemene informatie over de duif en geven we je wat leuke weetjes mee.

Duif algemeen

Duiven is de verzamelnaam voor een familie van middelgrote, compact gebouwd gevogelte. Doorgaans hebben duiven een volle en ronde borst met in verhouding een kleine kop. Een duif vliegt over het algemeen in een rechte lijn en kunnen tot wel 94 kilometer per uur vliegen. Ze zullen niet constant op dit tempo vliegen, maar dit is de gemiddelde gemeten topsnelheid van de duif. Waar andere vogels problemen hebben met het opnemen van water middels de snavel, kunnen duiven water prima opzuigen met hun snavel. Het begrip duivenmelken bestaat overigens ook niet voor niets, maar het heeft niets te maken met de duivenmelk die duiven bij zich dragen om hun jongen mee te voeren. Een mannetjes duif wordt ook wel een doffer genoemd en een vrouwtjes duif wordt een duivin genoemd.

Duif als huisdier

Duiven worden al sinds jaar en dag als huisdier gehouden door mensen. Ze worden ook wel als pluimvee gehouden, waarbij we ze vet mesten en vervolgens opeten. Ook als sierduif komt de huis gedomesticeerd voor, maar de meest bekende variant is toch wel de postduif. Duiven hebben een zeer goed oriëntatievermogen waardoor ze precies weten waar ze naar toe moeten en hoe ze weer terugkomen. Tamme duiven werden al plusminus 2000 jaar voor Christus gehouden, in de vijfde dynastie van het oude Egypte. We weten dit omdat er tekeningen van zijn gemaakt in een graf dat stamt uit die periode.

Duivenrecht

Onder het mom van het Ancien Régime kende we vroeger het Duivenrecht. Dat hield in dat enkel hij van adel en geestelijke duiven mochten houden.

Postduif

Gedurende de Tachtigjarige Oorlog én de Eerste Wereldoorlog werd de duif ook gebruikt als postduif om op die manier berichten uit te kunnen wisselen vanuit belegerde steden.

Symboliek

De symboliek van de duif speelt een belangrijke rol in bepaalde culturen en religies, maar staat ook symbool voor algemene zaken, waaronder:

  • De duif staat symbool voor de vrede, in tegenstelling tot de raaf die symbool staat voor oorlog.
  • Een paartje duiven staat symbool voor de liefde.
  • Een duif is tevens het Christelijke symbool voor de Heilige Geest naar woorden van Johannes de Doper: “Ik heb de Geest als een duif uit de hemel neer zien dalen en bleef op hem rusten.”

Leuke duivenweetjes

  • Een duif is overal ter wereld te vinden, behalve op immens koude of droge plaatsen zoals Antarctica en de woestijn. Verder drinkt een duif water door het middels de snavel op te zuigen, wat eigenlijk vrij onorthodox is voor gevogelte. 
  • Zowel de stadsduif, wedstrijdduif als vleesduif stammen af van de rotsduif. Verder kunnen postduiven wel tot 94 kilometer per uur vliegen. Verder zijn er door de jaren heen al elf duiven soorten uitgestorven, zoals de alom bekende dodo bird.

Wild eten

Je kunt van een duif verschillende gerechten maken en hieronder sommen we een paar van die gerechten op.

Duivensoep

Je kunt wilde duiven eten, zo blijkt het een van de mooiste stukken wild te zijn waar je donkere bouillon van kunt maken. De duivensoep kun je het beste maken van oude duiven, die je eenvoudig kunt herkennen aan de paarse pootjes.

Duivenfilet

De houtduif wordt veelal als filet geserveerd. Doorgaans weegt een duif ongeveer 300-400 gram en je zult dus rekening moeten houden met één duif per persoon. Je kunt de borst eten van een duif, maar je zou ook kunnen gaan voor het karkas en de pootjes die overigens vaker voor duivensoep worden gebruikt. Je kunt duivenfilet ook verwerken in biefstuk of in dunne plakjes voor in de salade of in de soep.

Duif kopen

Als je een duif wil kopen vind je bij 'duif kopen' meer informatie over het kopen van een duif.

Duif kosten

Bij het houden van een of meer duiven komen kosten kijken. Wat zijn de kosten van het houden van een duif?

Duif verzorgen

Een duif moet je ook verzorgen. Waar moet je op letten bij de verzorging van een duif?

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact