Duif kosten

Wat zijn de kosten van een duif? Wanneer je een duif hebt gekocht dan blijft het daar financieel gezien niet bij. Je zult ook op moeten draaien voor de kosten van bijvoorbeeld de verzorging van je duif, het voer en de dierenarts. Hieronder geven we je wat meer informatie over de type kosten.

Voeding duif

Een duif behoort tot de herbivoren en eet zowel rijpe als onrijpe zaden, granen en peulvruchten. Het voer zorgt ervoor dat de duif energie heeft om te kunnen vliegen en ook warm genoeg blijft. Verder heeft de duif energie nodig voor de productie van eieren en de vernieuwing van de veren. Duiven hebben relatief gezien een vrij groot lijf en hebben een vrij hoge lichaamstemperatuur met 41,8 graden Celsius. Ze verbranden dus enorm veel energie en die energie moet de duif halen uit het voer.

Water duif

Naast voldoende kwalitatief en voedzaam voer heeft de duif ook voldoende water nodig. Een duif drinkt gemiddeld iedere dag 50 milliliter water. Wanneer de duif ook jongen dient te voeren dan zal dit 100 milliliter water zijn. Het is verstandig om je duif of duiven iedere dag vers water voor te schotelen.

Kwaliteit van het voer is belangrijk

Het graan, de peulvruchten en de zaden die je aan je duif te eten geeft moeten wel van goede kwaliteit zijn. Je kunt slechte kwaliteit van het voer bijvoorbeeld herkennen aan een muffe geur of aan sporen van schimmel. Het beoordelen van de kwaliteit kan erg lastig zijn, vooral bij het graan en bij de vruchten. Het is dan ook verstandig om alleen voer te kopen van een betrouwbare leverancier. Het voer is een van de belangrijkste onderdelen als je duiven houdt en er eventueel mee wilt fokken. Voeding moet net als voor ons gevarieerd worden geserveerd voor je duiven.

Huisvesting duif

Duiven kunnen erg goed tegen warmte en tegen kou, waar een duif echter niet goed tegen kan is tocht en vocht. De huisvesting van de duiven moet dus zorgen voor voldoende beschutting tegen de elementen. Dat betekent dat de huisvesting tochtvrij gemaakt moet worden en zal dusdanig gebouwd moeten worden dat vocht geen kans krijgt. Huisvesting kan een tuinhok zijn met of zonder ren, het kan ook een zolderhok, muurhok of til zijn. Zolang je duiven zich maar thuis voelen.

Duiventil

Wanneer je de duiven los wilt laten vliegen dan zou je voor een duiventil kunnen gaan. Plaats de duiventil dan zo dat de opening gericht is op het zuidoosten, in verband met de wind. Je duiven moeten zo goed mogelijk worden beschermd tegen regen en wind. Je kunt een duiventil kopen bij diverse hobbyisten en bedrijven, je zou er zelf ook een kunnen maken. Over het algemeen kun je een duiventil, afhankelijk van het formaat, kopen voor €25 á €200.

Tuinhok

Als je niet wilt dat je duiven vrij rond kunnen vliegen dan zal de huisvesting wel wat groter moeten zijn. Je duiven hebben immers wel ruimte nodig. Je kunt daarvoor een tuinhok gebruiken. Als je een tuinhok van twee meter lang, twee meter breed en twee meter hoog hebt dan kun je prima vier koppels duiven houden. Ruim gerekend is dat een kubieke meter per duif, maar meer ruimte is beter. Duiven zitten graag in de zon en het zou dan ook mooi zijn als daarvoor een speciale volière wordt gemaakt. Je zou een volière kunnen omschrijven als een serre zoals wij die kennen. Droog, tochtvrij en toch in de zon.

Tuinhok plaatsen

De meest ideale plek voor de tuinhok is op het zuidoosten, daar waar het meeste licht het hok binnenkomt. Verder moet je er zelf natuurlijk goed bij kunnen om de duiven te kunnen verzorgen.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact