Duif verzorging

Net als ieder ander huisdier heeft ook de duif enige verzorging nodig. In dit artikel proberen we je zoveel mogelijk uit te leggen over de verzorging van de duif.

Duif voeren

Een duif krijgt doorgaans twee keer per dag te eten. Er wordt dan vaak een mix van granen en vruchten gegeven. Duivenvoer is bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak te koop. Het voer is voor bepaalde rasgroepen apart geselecteerd. Een duif heeft ongeveer dertig gram voeding nodig per dag en heeft ook vrij veel vocht nodig. Het vocht heeft de duif nodig om het voer beter te kunnen verteren. Verder wordt het vocht ook gebruikt om het lichaam op temperatuur te houden. Zorg dus altijd voor voldoende drinkwater. Als duiven jongen hebben dan hebben ze ongeveer vier keer zoveel water nodig.

Schoonmaken duif

Omdat ziektekiemen zich eenvoudig kunnen vermenigvuldigen in vuil kunnen ze eenvoudig duiven besmetten. De huisvesting van je duiven moet dan ook met enige regelmaat schoon worden gemaakt om te voorkomen dat je duiven ziek worden. Zo zul je de ontlasting van je duiven met een krabber moeten verwijderen uit alle hoeken en gaten van de huisvesting. Water is een goede bron om ziektes te verspreiden en iedere keer als je het water ververst kun je het drinkbakje ook maar beter verschonen. Naast de drinkbakken en het hok in het algemeen dienen ook de voederbakken schoon worden gemaakt.

Badderen

Duiven vinden het prettig om te badderen en is onderdeel van hun hygienische ritueel. Het stimuleert de groei en de verzorging van de veren en het is dus verstandig om een bad voor je duiven klaar te zetten. Het bad dient gevuld te zijn met ongeveer 10 centimeter water en kan in de tuin staan, maar kan ook in het hok zelf worden gezet. Laat het bad niet te lang staan nadat de duiven in bad zijn geweest, de duiven kunnen er wat uit gaan drinken en dat is niet bevorderlijk voor de gezondheid. Je zou dat kunnen voorkomen door een klein beetje azijn of badzout door het badwater te doen. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact