Goudvis

De goudvis is een van de meest populaire huisdieren voor mensen die geen viervoeters of gevleugelde vrienden in huis willen hebben. Het kan rustgevend zijn om naar zwemmende goudvissen te kijken.  Een goudvis kopen is dus eee prima idee, maar je moet er wel rekening mee houden dat je ook kosten maakt voor je goudvis. Denk aan het kopen van vissenvoer, aanschaf van een vissenkom, plantjes, kiezels en eventueel een pomp. Verder dien je je goudvis(sen) te verzorgen, waarbij je kunt denken aan het voeren en het verschonen van de kom of het aquarium.

Grootte en leeftijd goudvis

Een goudvis kan 40 centimeter lang worden. Verder worden goudvissen tussen de 15 en 28 jaar oud, maar er is zelfs een goudvis die 49 jaar is geworden.

Geschiedenis van de goudvis

Vandaag de dag is de goudvis de goedkoopste vis die je kunt kopen, maar een kleine duizend jaar geleden werd de goudvis alleen gehouden in de keizerlijke vijvers. De eerste goudvissen waren geel en waren hun aanwezigheid en kleur in goud waard. Ze waren om die reden alleen toegestaan in de keizerlijke vijvers, het ‘gewone’ volk was verboden de goudvissen te houden.

China 

De goudvis vindt haar oorsprong in het oude China, waar de vis ongeveer tweeduizend jaar geleden uit de wilde Chinese Giebels is ontstaan. Een giebel is familie van de kroeskarper en ook daar zijn diverse soorten uit ontstaan.

Jin-dynastie

De eerste gekleurde vissen werden geconstateerd gedurende de Jin-dynastie. De vis werd gekweekt als voer, maar bleek al gauw een bijzonder kenmerk te hebben. Namelijk een gele vin. Hierdoor werden ze aantrekkelijk genoeg om ze op zichzelf te gaan kweken. In de oude geschriften heeft men het over de gouden chi en chi is het Chinese woord voor de giebel.

Goudvissoorten

Er zijn verschillende soorten goudvissen. Hieronder vertellen we je wat meer over een aantal soorten.

Gewone goudvis

De meest voorkomende goudvis is de gewone goudvis, zoals we die allemaal kennen. Normaliter leeft de goudvis in scholen van vijf of meer en prima lange afstanden zwemt. Per goudvis heb je plusminus 70 liter water nodig.

Sluierstraat goudvis

Een sluierstaart goudvis is een erg elegante goudvis en is erg populair als huisdier. Door de bouw van de vis en de prachtige dubbele staart zwemmen ze een stuk langzamer. Hierdoor zijn ze beter geschikt voor een aquarium en kun je ze prima in huis een plekje geven.

Ryunkin goudvis

De Ryunkin heeft veel weg van een normale sluierstaart, echter heeft de Ryunkin een grote bochel achter het hoofd. De vis kan een lange of korte vin hebben en beschikt over een driedubbele óf vierdubbele staart. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact