Goudvis verzorging

Een goudvis kun je vrij makkelijk verzorgen. Je moet echter wel even weten wat je moet doen. Hoe vaak moet je ze te eten geven, hoe maak je het onderkomen schoon en wat doe je als je goudvis ziek wordt? Goudvissen kunnen onder de juiste omstandigheden tot wel 15 jaar oud worden. Des te beter je ze verzorgd, des te langer je van ze kunt genieten.

Goudvissenvoer

Voer geven is een van de belangrijkste dingen van de verzorging van een goudvis. Je geeft je goudvis één keer per week te eten, maar zorg er wel voor dat je op de juiste manier voert en dat je zorgt voor het juiste voer. De meest veilige en eenvoudige manier van voeren is het geven van vlokken of korrels. Daar zit alles in wat je vis nodig heeft en is eenvoudig in de kom te strooien. Je goudvis zal het dan zelf vinden en oppeuzelen. Wanneer je goudvis niet goed wordt gevoerd dan kan dit het verstoppen van de darm en het opbouwen van druk in de buikholte als gevolg hebben. Hierdoor kan de vis niet meer goed zwemmen en haar evenwicht verliezen. Verder kunnen er als gevolg van vochtophopingen in de buik infecties en tumoren ontstaan.

Hoeveel ruimte heeft een goudvis nodig?

Het is leuk om je vissen rond te zien zwemmen in een kom, maar denk er wel om dat je goudvis voldoende ruimte heeft. Vaak is de vissenkom niet groot genoeg en dat kan een aantal zaken tot gevolg hebben. Denk aan:

  • De goudvis heeft te weinig ruimte om normaal te bewegen en zal minder goed gaan groeien
  • Een goudvis haalt zijn zuurstof uit het water met zijn kieuwen. In een vissenkom zit niet voldoende zuurstof om prettig te blijven leven. Je zult dus moeten zorgen voor een pompje of voor een grotere kom of aquarium
  • Goudvissen maken enorm veel troep en vervuilen met hun ontlasting het water vrij snel en veel. Als er maar weinig water in de kom zit dan wordt de kom ook sneller vies en zelfs te giftig om er in te zwemmen

Hoewel je een goudvis prima in een vissenkom kunt houden is het aan te raden om een aquarium te nemen. Hier geniet een goudvis veel meer van.

Schoonmaken aquarium

Bij de verzorging van je goudvis hoort het schoonmaken van het aquarium of de vissenkom. Zorg ervoor dat je de kom of het aquarium van je vissen iedere week of minimaal één keer in de twee week voorziet van vers water. Zo zorg je voor een gezonde habitat voor je goudvissen. Wil je graag dat het water continue schoon wordt gemaakt en ook gezond blijft voor je vissen? Gebruik dan een product als Aquasafe om het water te neutraliseren en te ontharden. Het zorgt ervoor dat het water beter zuurstof opneemt en langer helder blijft. Hierdoor kan je goudvis langer zonder toevoeging of vervanging van water.

Filterpomp schoonmaken

Loopt de filterpomp niet zo goed meer? Dan wordt het toch echt tijd om het aquarium schoon te gaan maken. Je moet de pomp niet te vaak schoonmaken, alle goede bacteriën moeten natuurlijk wel in het water achterblijven.  Het schoonmaken van de filter is eenvoudig, je haalt de filter eruit en spoelt deze goed af tot deze weer helemaal schoon is. Gebruik geen zeep of ontvetter, gebruik enkel water om de filter schoon te maken. Goudvissen kunnen namelijk niet tegen onze reiningsmiddelen.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact