Guppy

Een guppy is een leuke vis om te hebben. De uit Zuid-Amerika afkomstige vis wordt ook wel een missionaris vis of miljoenen vis genoemd. Het is over de hele wereld de meest populaire vis die in een aquarium wordt gehouden. Wanneer je een guppy gaat kopen weet je zeker dat je een grappig visje in huis haalt, maar je moet er wel rekening mee houden dat je ook kosten moet maken en voor de gup moet zorgen. Je zult bijvoorbeeld visvoer, plantjes, kiezels en eventueel een pomp aan moeten schaffen.

Lengte guppy

Guppen zijn geen grote vissen, mannetjes worden vier centimeter lang en vrouwtjes doorgaans zes centimeter lang. Over het algemeen worden ze twee tot drie jaar oud, maar vrijwel nooit ouder dan vijf jaar.

Herkomst guppy

De guppy komt over de hele wereld voor, behalve op Antarctica. Dit heeft de gup te danken aan de wereldwijde verspreiding door de mens. Door deze verspreiding werd het de eerste zoetwatervis in Kaapverdië. Er zijn een hoop verschillende guppysoorten gekweekt en ze hebben stuk voor stuk mooie kleuren en staarten. Zo zijn er guppen met het enkelzwaard, dubbelzwaard en de sluierstaart. Er kunnen ook andere varianten voorkomen en in het wild zijn er ook verschillende zwaardtypes. Er zijn dus een hele hoop variaties ontstaan over de hele wereld, waarschijnlijk als gevolg van verschil in klimaat, omgeving en experimenten van de mens. Lokaal heeft iedere guppy zijn eigen kenmerken. Guppy’s worden ook nog altijd veel gebruikt in de medische wereld om erfelijkheid te onderzoeken.

Voortplanting guppy

Wanneer de guppen zich willen voortplanten probeert het mannetje zijn gonopodium bij het vrouwtje in te brengen. Op die manier bevrucht het mannetje het vrouwtje. Zodra het sperma van het mannetje eenmaal is overgebracht naar het vrouwtje kan het vrouwtje de sperma erg lang bij zich houden. Haar eitjes rijpen niet zo snel en doordat ze het sperma goed kan bewaren kan ze rustig meerdere eieren bevruchten.

Draagtijd guppy

Een vrouwtje draagt de kleine visjes gedurende vijf tot zes weken. Het vrouwtje kan tot wel 40 nakomelingen op de wereld zetten. De jongen komen levend ter water en kunnen direct vlokken of korrels eten.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact