Heilige Birmaan

Een Heilige Birmaan, wordt ook wel gewoon Birmaan genoemd en is een ware huiskat. De kat is een zeer opvallend en zeer populair ras dat een licht crème gekleurd lijf heeft met een paar gekleurde punten op de kop, poten en de staart. De bouw van de kat zit tussen die van een Pers en van een Siamees. De Heilige Birmaan verschilt van andere katten met punten van kleur door hun witte voetjes, die ook wel handschoenen worden genoemd.

Heilige Birmaan vacht

De vacht van de Heilige Birmaan is halflang, maar is niet zo dik als dat van een Perzische kat. Bovendien klit het ook niet. Een van de meest kenmerkende onderdelen van de Heilige Birmaan zijn de opvallend blauwe ogen van de kat. Als je de kat wilt kopen zul je wel je portemonnee moeten trekken, het is een ware raskat en die zijn over het algemeen niet goedkoop. Zorg er in elk geval voor dat je goed voor de Heilige Birmaan kunt en wilt zorgen. Ook over de kosten zul je na moeten denken, kun je alle bijkomende kosten wel betalen? In dit artikel gaan we in op de geschiedenis, uiterlijke standaard en het karakter van de Heilige Birmaan.

Geschiedenis Heilige Birmaan

Heilige Birmaan kittenEr gaan een hoop verhalen de ronde over de herkomst van de Heilige Birmaan. De moderne historie van de kat is nagenoeg nét zo onzeker als die van de legende. Als we de oude katten literatuur mogen geloven dan zou er een paartje birmanen uit Birma naar Frankrijk zijn vervoerd. Hierbij overleefde de kater de lange reis niet, maar de poes zou al in verwachting zijn toen ze aankwam in Frankrijk. In Frankrijk zou de poes vervolgens een nestje op de wereld hebben gezet. Dit nestje is verantwoordelijk voor het ontstaan van het ras in de westerse wereld. 

Tentoonstelling Parijs

Een van de kittens die voort was gekomen uit het nestje werd in 1926 op een show tentoon gesteld in Parijs. Na de Tweede Wereldoorlog zijn er nauwelijks nog Birmanen en moest het ras worden gereconstrueerd. Er is nog niet veel bekend over hoe de eigenlijke reconstructie van de Birmaan, maar het is wel vrij zeker om te zeggen dat de ‘colorpoint’ Perzische langhaar en de Siamees onderdeel zijn van het ontstaan van de Heilige Birmaan. In het jaar 1966 werd het ras erkend in Engeland en een jaar later ook door de CFA.

Uiterlijke Heilige Birmaan

Iedere raskat heeft een uiterlijke standaard waar aan het ras moet voldoen. Wat is de standaard voor de Heilige Birmaan? De kat heeft een halflange vacht en is zo zacht als zijde. De haren zijn versierd met bepaalde kleur punten op de kop, oren en de staart. Ook de witte voetjes zijn een pré bij de Heilige Birmaan. Er zijn verschillende kleuren Heilige Birmanen met hun eigen rasstandaarden.

Lichaamsbouw Heilige Birmaan 

Een Heilige Birmaan is van gemiddeld formaat, maar heeft wel vrij zware botten en een gespierd lichaam. De kat heeft een afgeronde schedel met een kop die lichtelijk wigvormig is. Boven de ogen is de schedel een beetje bol en richting de oren weer plat. Een Heilige Birmaan heeft een sterke kaak, stevige neus en lichtelijk bolle wangen. De ogen staan vrij ver uit elkaar en zijn van gemiddeld formaat. Het lijkt erop dat de ogen amandelachtig vormen, maar als je nog even wat beter kijkt zie je dat het onderste ooglid plat is. De ogen zijn mooi helder blauw van kleur.

Karakter Heilige Birmaan

Als huiskat kun je de Heilige Birmaan prima houden. Het zijn levendige katten en houden wel van een spelletje op zijn tijd, maar ze zijn niet overdreven druk. Een volwassen Heilige Birmaan is over het algemeen zelfs een zeer rustige huiskat. Je zou ze qua karakter tussen de rustige Pers en de drukke Siamees kunnen plaatsen. Je zult wel merken dat de kat in huis is, ze maken namelijk graag deel uit van de dagelijkse routine en de familiaire bezigheden. Ze zullen zelf aangeven of ze aandacht willen, zoals de meeste katten dat betaamt. De Heilige Birmaan is een zeer intelligent kattenras.

Heilige Birmaan kopen

Bij het kopen van een Heilige Birmaan is het verstandig om te zoeken naar een erkende cattery, zodat je zeker bent van een echte raskat, mits je natuurlijk daarnaar op zoek bent. Een niet raszuivere Heilige Birmaan kan ook erg leuk zijn!

Heilige Birmaan verzorgen

Een Heilige Birmaan moet je natuurlijk verzorgen. Zo heeft hij aandacht nodig, voer en een goede kattenbak.

Heilige Birmaan kosten

Het houden van een Heilige Birmaan brengt kosten met zich mee, net zoals het houden van iedere andere kat. Je moet bijvoorbeeld voer kopen en zorgen dat er een kattenbak is voor je kat.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact