Heilige Birmaan kopen

Een Heilige Birmaan kopen doe je natuurlijk bij een erkende cattery. We zeggen ‘natuurlijk’ omdat het verstandig is en vanzelfsprekend dat je een raskat met de juiste achtergrond aan wilt schaffen. Bij een erkende en geregistreerde cattery kun je een Heilige Birmaan kopen met stamboom en die volledig is gecontroleerd op ziekte door de dierenarts. Bovendien zal de kat ook een vlooienbehandeling hebben gehad en zal de kat ook ontwormd zijn.

Waar koop je een Heilge Birmaan?

Een Heilige Birmaan is een raskat en als je graag een raskit wil kopen dan is het verstandig dit te doen via een erkende en geregistreerde cattery. Van een dergelijke cattery kun je verwachten dat ze de benodigde kennis hebben om te fokken met de Heilige Birmaan en dit dan ook doen volgens de rasstandaard. Bovendien worden zowel de ouders als de kittens gecontroleerd op ziektes en krijg je bij aanschaf van een raskat ook de stamboom. Je krijgt geen informatie over de achtergrond of de stamboom wanneer je een kitten ophaalt bij een particulier. Bovendien zijn die over het algemeen ook niet gecontroleerd op ziekte. Wat je bespaart aan geld kan je duur komen te staan qua gezondheid van de kat.

Heilige Birmaan kopen bij een particulier

Via internet kun je ook wel het een en ander vinden over de Heilige Birmaan en ook waar je bij particulieren een raskat kunt kopen. Echter weet je niet zeker of het een 100 procent raszuivere kat betreft, tenzij de verkoper daar alle bewijzen toe heeft natuurlijk. Echter is het niet altijd aan te raden om een raskat bij een particulier te kopen. Vaak omdat het kan gaan om niet-erkende (brood)fokkers en kan je dus met een zieke kat thuiskomen. Dat is natuurlijk zielig en boven alles niet de bedoeling. Vraag dus altijd naar bewijzen, documentatie en bekijk de leefomgeving van de katten goed. Laat je kat ook altijd even controleren door een dierenarts als je de Heilige Birmaan niet bij een erkende cattery hebt gekocht. Let er ook op dat je bij een niet-erkende cattery géén stamboom mee mag krijgen en dat een stamboom daardoor dus niet geldig zal zijn.

Doe geen impulsieve aankoop van een Birmaan

Als je een kitten op gaat halen kun je dat het beste niet direct bij het eerste bezoek doen. Ga gerust een of twee keer langs bij de cattery om te alles rustig te beoordelen. Bekijk de omgeving van de katten, waar ze leven of ze zijn gewend aan drukte, mensen en andere dieren. Kijk of ze schuw zijn en wat ze te eten krijgen. Stel vragen aan de fokker en laat de fokker jou ook vragen stellen. Een goede fokker zal dit ook zeer zeker doen. Waar komt de kat te slapen? Wat voor omgeving woon je, heb je huisdieren, kinderen en heb je voldoende ruimte? Neem gerust je tijd en laat alle informatie even goed inwerken alvorens je besluit een kitten mee te nemen. Een goede fokker zal dit ook respecteren en zelfs prefereren.

Heilige Birmaan

Heilige Birmaan broodfokkers

Broodfokkerszijn fokkers die alleen katten fokken voor het geld. Vaak zitten de katten in kleine kooien en worden ze amper gesocialiseerd en slecht verzorgd. De Heilige Birmaan is een populair ras, hetgeen voor relatief veel broodfokkers zorgt. Broodfokkers hebben dus  minder boodschap aan het welzijn van de katten en proberen alles zo goedkoop mogelijk te regelen om zoveel mogelijk winst te kunnen maken. Bovendien willen ze ook zoveel mogelijk katten verkopen. Het is dus  niet verstandig om een Heilige Birmaan bij een broodfokker te kopen, ook niet als je het zielig vindt en een kat wil redden. Ook dat is geld in de lade van de fokker en veranderd niets aan de situatie van de toekomstige katten. Niet iedere fokker is een broodfokker en niet iedere broodfokker is per se slecht voor de katten. Het is daarom altijd verstandig om een paar keer langs te gaan bij de fokker alvorens je een kat koopt. Het voornaamste is dat de katten een goed onderkomen hebben gehad, dat ze voldoende beweging en eten hebben gehad en dat ze zijn gewend aan andere dieren en mensen zodat je je kat volledig gesocialiseerd mee kunt nemen naar huis. Ga dus altijd na of de Heilige Birmaan bij een goede fokker is opgevoed en/ of is opgegroeid in huiselijke kring, dat de kat is gecontroleerd op ziektes en al is behandeld tegen vlooien en wormen. Dit kan natuurlijk ook bij een particulier het geval zijn als deze een nestje heeft gehad.

Cattery Heilige Birmaan

Als je een Heilige Birmaan gaat kopen, een ware raskat, dan is het aan te raden dit alleen bij een erkende cattery te doen. De cattery zal zorg dragen voor het welzijn van de katten tijdens het fokken én zal er voor zorgen dat de rasstandaard wordt nageleefd. Ook is de houder van de cattery begaan met de katten, een ware liefhebber en zal hij of zij jou ook allerlei vragen stellen over je plannen met de kat. Als je een Heilige Birmaan koopt bij een dergelijke cattery dan mag je er haast wel van uit gaan dat je een gezonde kat koopt die al is gewend aan mensen en dieren en bovendien zal de kat ook onder vermelding van een stamboom worden verkocht. Dit zou een niet-erkende cattery of particulier niet mogen doen. Het is aan te raden om je kat altijd even te laten controleren door de dierenarts, ook al heb je hem bij een erkende cattery gekocht.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact