Hond

De hond is een tamme ondersoort van de wolf en wordt vaak als de beste vriend van de mens gezien. De hond is een huisdier. Mensen houden al duizenden jaren honden, waarbij de hond als waakdier, trekdier, jachthond, herdershond en recentelijk als politiehond of blindengeleidehond wordt ingezet.

Hond als huisdier

Tegenwoordig worden honden vooral als gezelschapsdieren gezien, die men koopt omdat ze leuk en gezellig zijn om in huis te hebben. Ook vinden veel mensen het leuker om te wandelen met een hond dan zonder een hond.

Hond kopen

Een hond kan je op verschillende plaatsen kopen. Zo kan je een hond kopen bij

  • een fokker ofwel kennel die een speciaal hondenras fokt;
  • een dierenwinkel;
  • een hobbyist die een hond te koop zet op een site als marktplaats;
  • een asiel.

Hond verzorgen

Een hond heeft net als elk ander huisdier verzorging nodig. Je moet een hond bijvoorbeeld uitlaten en je moet ervoor zorgen dat een hond voldoende te eten krijgt en genoeg water kan drinken. Het is aan te raden om een hond in te enten, zodat deze tegen bepaalde hardnekkige hondenziektes beschermd is. Een hond moet je ook om de zoveel tijd ontwormen.

Hondenvoer

Honden zijn vleeseters, net zoals hun familie in het wild. Honden eten echter af en toe ook plantaardig voedsel. Ondanks dat honden vlees eten is het niet aan te raden om je hond zomaar vlees te geven. Het is beter om hondenbrokken aan je hond te voeren, omdat hondenbrokken specifiek aan de behoefte van je hond zijn aangepast. Zo zijn er hondenbrokken voor puppies, voor honden op leeftijd en voor oudere honden. Ook zijn er hondenbrokken voor kleinere hondenrassen en hondenbrokken voor grotere hondenrassen. Kortom, er is keuze genoeg! Raadpleeg als je niet zeker weet wat het beste voedsel voor je hond is de dierenarts of een verkoper van een dierenwinkel.

Hoe oud wordt een hond?

Honden kunnen ongeveer tussen de 9 en de 18 jaar oud worden. De ene hond wordt wat jonger, terwijl andere honden weer wat ouder worden. Afhankelijk van het ras zal de ene hond ouder worden dan de andere hond. Rashonden worden meestal minder oud dan bastaardhonden. Een kleinere hond, zoals een Chihuahua wordt vaak wat ouder dan een grotere hond. Een oudere hond zal wat minder actief worden en mogelijk minder zin hebben in spelen. Toch kan je nog gewoon met hem spelen, maar forceer het niet. Je zal verder wat voorzichtiger met hem moeten zijn, omdat zijn tanden mogelijk wat losser zitten dan vroeger en omdat hij sneller moe wordt.

Hondenbelasting

In Nederland kan een stad hondenbelasting heffen. Dit betekent dat je belasting betaalt voor het houden van een hond. Het idee achter hondenbelasting is het tegengaan van overlast, zoals hondenpoep, maar de gemeente hoeft de hondenbelasting hiervoor niet te gebruiken. Ondanks het feit dat je hondenbelasting betaalt, kan de gemeente je alsnog verplichten om zelf je hondenpoep op te ruimen. De hoogte van de hondenbelasting verschilt per stad. Sommige steden heffen helemaal geen hondenbelasting.

Hondensoorten

Er zijn vele hondensoorten. Er zijn grotere hondensoorten, zoals de Golden Retriever, de Duitse Herder, de Collie en de Dobermann, maar ook kleinere hondensoorten als de Sheltie, de Teckel en de Chihuahua. De verschillende hondensoorten zien er niet alleen anders uit, maar hebben vaak ook een specifiek karakter. Zo zijn sommige hondensoorten erg beschermend, andere erg rustig en sommige zelfs agressief.

Hondenverzekering

Je kan een hondenverzekering afsluiten, om de medische kosten van je hond te verzekeren. Denk bijvoorbeeld aan inentingen, gebitsproblemen of castratie.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact