Hond (algemeen)

De hond is samen met de kat een van de meest populaire huisdieren van ons land. We noemen de hond ook wel een trouwe viervoeter, omdat de meeste honden door het vuur gaan voor hun baasjes. Het kopen van een hond is leuk, maar je dient er wel even goed over na te denken. Er komen namelijk ook kosten om de hoek kijken waar je wel rekening mee moet houden. Daarnaast zal je ook voor je hond moeten zorgen. Honden zijn te houden als huisdier, maar kunnen ook in worden gezet als speurhond, hulphond en als drijfhond. In dit artikel gaan we onder andere in op de herkomst van de hond in het algemeen.

Herkomst hond

De hond is een gedomesticeerd huisdier dat afstamt van de wolf. Van oorsprong is de hond een roofdier, maar daar zien we doorgaans niet veel van terug in onze huisdieren. Hoewel ook onze gedomesticeerde honden graag achter katten en konijnen aanzitten, is het niet te vergelijken met het killer instinct van de wolf. Honden komen op alle continenten voor en worden vooral gehouden als gezelschapsdier. Echter worden honden al een paar duizend jaar gebruikt als jachthond, herdershond en trekdier. Vandaag de dag wordt de hond ook ingezet als politiehond en als hulphond.

Afstammeling van de wolf

De hond is officieel een afstammeling van de wolf en niet van de coyote, jakhals of andere hondachtigen zoals sommige mensen denken. De grijze wolf kwam voor een groot gedeelte voor in de VS, Europa én Azië. Op basis van een genetisch onderzoek is nog niet duidelijk geworden of honden van een bepaalde soort wolven afstammen, zoals bijvoorbeeld de Perzische wolf. Dat omdat de gebruikte methode geen onderscheid kon maken tussen de verschillende wolven. Uit een grondig DNA onderzoek blijkt dat de hond voor 99,98 procent van de grijze wolf afstamt. Veel dichterbij kan haast niet en dat de hond een directe afstamming is van de wolf is dus een feit.

Type honden

Er zijn verschillende type honden als we kijken naar de wijze waarop ze in worden gezet. Hieronder lees je wat meer over de type honden.

Hulphonden

Een van de meest bekende hulphonden is de blindengeleidehond, al sinds de Eerste Wereldoorlog werd er in Duitsland gebruik gemaakt van blindengeleidehonden. Ze werden ingezet om de verblinde veteranen weer terug naar de linies te lijden. De tweede school voor blindengeleidehonden werd in New Jersey, Amerika, opgericht. In 1931 werd er ook in Groot Brittannië een school opgericht voor deze honden. In Nederland werd het KNGF opgericht in 1935. Als hulphond en met name als blindengeleidehond worden voornamelijk labradors, golden retrievers en herdershonden gebruikt.

Herdershonden

Een herdershond is een populair en slim ras dat voornamelijk gebruikt werd om schapen te hoeden. De herdershond komt qua bouw en karakter het dichtst bij de wolf. In Engeland, Schotland en in Ierland worden herdershonden vooral gebruikt in de sport voor schapenhoeden. Vandaag de dag worden herdershonden vooral gebruikt als politiehond en als blindengeleidehond.

Politiehonden

Honden worden ook ingezet door de politie, waarbij men onderscheid maakt tussen surveillance honden en speurhonden. Zo helpen surveillance honden de politie bij dagelijkse surveillances en bij het optreden van de ME. Een speurhond wordt getraind op het opsporen van onder andere drugs en explosieven.

Hond kopen

Ben je van plan een hond te gaan kopen, dan zijn er een aantal zaken waarmee je rekening moet houden. Welk ras wil je kopen? Wil je een grote of een kleine hond kopen? Haal je een hond op bij het asiel of ga je langs een fokker?

Hond verzorging

Een hond moet worden verzorgd. Denk aan het kammen van de vacht en aan uitlaten.

Hond kosten

Uiteraard brengt het verzorgen van je hond kosten met zich mee. Zo moet je af en toe naar de dierenarts voor bijvoorbeeld inentingen. Ook moet je voer kopen voor je hond.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact