Huisdier

Een huisdier is een dier dat gedomesticeerd is (tam gemaakt), om een gezelschapsdier voor de mens te zijn. Soms worden landbouwdieren, als schapen, koeien en paarden ook als huisdier gezien. Gezelschapsdieren zijn bijvoorbeeld honden, katten, konijnen en cavia’s.

Soorten huisdieren

Huisdieren zijn er in vele soorten en maten en er worden tegenwoordig steeds meer exotische dieren als huisdier gehouden. Veel voorkomende huisdieren zijn honden, katten, konijnen, goudvissen, hamsters, muizen, ratten, cavia’s, fretten, parkieten, papegaaien en kanaries. Er zijn echter ook mensen die reptielen als hagedissen en kamelions als huisdier houden, terwijl er ook slangen, spinnen en zelfs schorpioenen als huisdier worden gehouden.

Karakter huisdier

Verschillende diersoorten hebben uiteraard een verschillend karakter. Een hond is anders dan een kat en al helemaal anders dan een goudvis. Je zult zelf moeten bepalen welk soort huisdier bij je past. Niet alleen het soort dier bepaalt het karakter; het ras is ook belangrijk. Bepaalde honden zijn bijvoorbeeld drukker dan andere honden en sommige honden hebben meer aandacht nodig dan andere honden.

Huisdier verzorging

Een huisdier moet je verzorgen. Afhankelijk van welk soort huisdier je hebt, zullen verschillende dingen belangrijk zijn in de verzorging van een huisdier. Honden en katten hebben veel aandacht nodig, terwijl een hagedis ook prima zonder aandacht kan. Alle dieren zal je eten en drinken moeten geven en je zult bijvoorbeeld de kooi moeten schoonmaken. Als een dier ziek lijkt moet je naar de dierenarts. Houdt hier rekening mee en sluit desnoods een huisdierenverzekering af, of een specifieke verzekering voor het soort huisdier dat je hebt. Zo zijn er speciale honden- en kattenverzekeringen.

Prijs huisdier

De prijs van een huisdier zal verschillen per diersoort. Honden en katten zullen vaak prijziger zijn dan bijvoorbeeld konijnen. Of je een rasdier koopt of een ‘bastaard’ zal ook een flink effect op de prijs hebben. Een bastaardhond kan je soms gratis krijgen via marktplaats of erg goedkoop bij een asiel. Sommige rashonden kosten meer dan 1000 euro!

Huisdier verzekeren

Sommige huisdieren kan je verzekeren. Je bent dan bijvoorbeeld verzekerd voor dierenartskosten.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact