Huiskat

Wie graag een huisdier wil en er niet al te veel aandacht aan wil besteden kan prima een gewone huiskat nemen. Je moet dan niet denken dat je zonder het verzorgen van je huiskat kunt; ook katten moeten worden verzorgd. Het is dan ook wel verstandig te noemen om er even goed over na te denken of je wel voor de huiskat wil zorgen en of je voor de kosten van de huiskat op wil draaien. In dit artikel geven we je wat meer informatie over de geschiedenis van de huiskat, de verschillende rassen en het sociale gedrag van een huiskat.

Geschiedenis huiskat

De kat is al, gebaseerd op de tot dusver oudste vondst van de kat, zo’n 9500 jaar oud. De vondst werd opgegraven uit een neolithisch graf in Cyprus. De katten die op Cyprus te vinden waren, waren per boot naar het eiland gebracht vanuit Klein-Azië. Op een kleitablet dat werd gevonden stond bij de levende bezitten ook een kat op de lijst. Ongeveer 7000 jaar geleden werden kleine wilde katten in Klein-Azië gehouden rondom de graanopslag. Ze werden gehouden om knaagdieren van het graan weg te houden. De kittens van de katten werden langzamerhand mee naar binnen genomen en werden gedomesticeerd om vervolgens als huisdier en dus als huiskat te worden gehouden. Uit onderzoek is gebleken dat de huiskat een mengelmoes is afkomstig uit drie verschillende wilde katten uit de omgeving Felis silvestris libyca, Felis margarita en Felis chaus.

Huiskat

Katten rassen

Naast de huiskat zonder stamboom zijn er ook ongeveer veertig speciaal gefokte kattenrassen. Sommige van deze rassen hebben nog steeds hetzelfde uiterlijk waar ze al eeuwen in bepaalde gebieden voorkomen. Er zijn ook een paar rassen ontwikkeld als gevolg van kruisingen. Ieder ras heeft een eigen uiterlijk en een eigen karakter. Wanneer iemand met katten fokt en deze eventueel verkoopt schrijft zich in bij een vereniging van het ras als een erkende cattery. De gewone huiskat is meestal een mengelmoes ofwel een bastaardkat. Hij zal niet raszuiver zijn.

Karakter huiskat

Een huiskat is een zeer sociale flexibele kat en in een omgeving met diverse bronnen van voedsel en een lage populatiedichtheid kunnen katten zeer zelfstandig leven of in kleine groepen met een paar vrouwelijke katten. De grotere territoria van katers overlapt ongeveer twee keer de kleine territoria van de poezen. In een stad of op een boerderij zijn de bronnen van voedsel meer gecentraliseerd en hierdoor kunnen de groepen en de territoria uit een hogere dichtheid van zowel mannetjes als vrouwtjes. Afhankelijk van de mate waarin er voedsel aanwezig is zijn de katten vrij zelfstandig óf heel sociaal. Als ze de kans krijgen dan zullen de poezen familiaire groepen vormen. De vrouwelijke kittens blijven bij ze en krijgen zelf ook kittens. Hierdoor ontstaat er een groep waarin ze elkaar verzorgen. De mannelijke kittens verlaten de groep zodra ze rijp zijn geworden. Op basis van de natuurlijke omgang van de kat is het verstandig meerdere verwante katten te houden als huiskat. Met name als je de kat binnenhoudt en de kat nauwelijks contact kan leggen met katten uit de omgeving. 

Huiskat kopen

Een huiskat kan je op verschillende plekken kopen. Een huiskat is niet raszuiver, dus je hoeft niet per se bij een erkende cattery aan te kloppen, omdat die voornamelijk met raskatten fokt.

Huiskat verzorging

Ook huiskatten hebben verzorging nodig. Ze moeten af en toe worden gekamt en hebben liefde nodig.

Huiskat kosten

Zaken als een kattenbak, voerbakjes en voer kosten geld. Je bent dus nog niet klaar met geld uitgeven na het kopen van je huiskat.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact