Huiskat verzorging

Iedere kat heeft verzorging nodig en om je wat meer informatie te geven over het verzorgen van een huiskat geven we je in dit artikel wat meer informatie over wassen, borstelen en knippen van de nagels van je huiskat.

Wassen van de vacht Huiskat

Een kat wast zichzelf met enige regelmaat. Het zijn immers zeer hygienische katten. Ze zullen bij het wassen geen plekje overslaan, de ruwbehaarde tong en de voorpoten van de kat zijn de twee instrumentale stukken gereedschap die je huiskat gebruikt om zichzelf te wassen. Naast het schoonhouden van het lijf, stimuleert het likken ook de klieren op de huid die ervoor zorgt dat de vacht waterafstotend houdt. Daarnaast krijgt je kat ook een kleine dosis vitamine D binnen, een zeer belangrijk onderdeel van de voeding. Als het warm is buiten zullen de katten zich vaker wassen omdat het speeksel ook fungeert als verkoelend middel.

Je huiskat wassen met shampoo?

In principe doet een kat het waswerk zelf. In erge gevallen als je kat enorm vies is geworden of zichzelf niet meer goed kan schoonhouden door ouderdom kan je de kat een handje helpen. Er zijn speciale shampoo's te koop bij de dierenarts of dierenwinkel die speciaal voor katten zijn gemaakt.

Kammen en borstelen vacht huiskat

Je kunt je kat helpen de vacht glanzend te houden en vrij van klitten door met enige regelmaat de vacht te kammen en/ of te borstelen. Je zult daardoor ook minder haren in huis vinden. Als je een kortharige kat hebt kun je één keer per week als vuistregel vasthouden. Heb je een langharige kat dan zul je wat vaker moeten kammen en/ of borstelen. Daarnaast zul je je kat ook moeten controleren op vlooien en teken. Borstelen doe je in de richting van de kop af, dat doe je voorzichtig en als je je kat probeert te dwingen zul je niet ver geraken. Geduld is een schone zaak. Het is verstandig om je kat van jongst af aan eraan te wennen dat hij af en toe wordt gekamd, zodat dit ook op latere leeftijd nog makkelijk gaat.

Nagels huiskat knippen

Wanneer je je huiskat voldoende ruimte geeft om te bewegen en je hebt een krabpaal in huis dan zullen je nagels niet al te veel verzorging vereisen. Worden de nagels van je kat alsnog te lang dan zou je ze kunnen knippen met een daarvoor bestemde tang. Een kat met lange nagels zorgt eerder voor verwondingen als je met hem speelt, maar ook voor meer schade aan je meubilair. Als je de nagels knipt moet je dit zo voorzichtig mogelijk doen, maar je zou ook je dierenarts kunnen vragen. Hij of zij doet dit dagelijks en heeft dit in een mum van tijd geregeld. Zo heb je er zelf geen omkijken naar en weet je zeker dat de nagels goed zijn geknipt. Wel moet je rekening houden met enige kosten.

Hoe knip je de nagels van je huiskat?

Ga je toch zelf de nagels knippen dan dien je niet in het roze gedeelte te knippen. Het roze gedeelte is waar zich bloedvaten en zenuwen bevinden en als je hier in knipt zul je je kat flink pijn doen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling. Heeft je kat zwarte nagels dan kun je de bloedvaten niet zien zitten. Dan kun je beter de nagels laten knippen doe je dierenarts. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact