Kanarie kosten

Naast de kosten van de aanschaf van een kanarie komen zijn er meer kosten waarmee je rekening moet houden als je een kanarie wil gaan houden. Denk aan de kosten voor voer, een kooi, inrichten van de kooi en speelgoed. Hier zal je wel voor moeten zorgen, wil je goed voor je kanarie zorgen. In dit artikel sommen we de belangrijkste kostenposten voor je op.

Voer kanarie

Het belangrijkste voer voor de kanarie is zaad. Ze eten het liefste een mix van diverse zaden en het is verstandig om zaden in kleine hoeveelheden in te kopen. Tenzij je meer dan één kanarie hebt, als je er meer hebt dan kun je natuurlijk groter inkopen. Als je echter één kanarie hebt dan heeft een grote verpakking niet zo heel veel zin, het zaad wordt namelijk vrij snel oud en daarmee neemt de voedingswaarde af. Een kanarie pelt het zaad waardoor de omhulsel van het zaad achterblijft, Let daar dus ook op als je je kanarie opnieuw te eten geeft. Gooi de omhulsels wel even weg als je je kanier nieuw zaad gaat geven.

Eivoer kanarie

Naast zaden zijn ook eiwitten erg belangrijk voor je kanarie. Wanneer je kanarie in de rui is dan dient eivoer ongeveer een kwart van het dagelijkse voer in beslag te nemen. Buiten de rui om mag je je kanarie één of twee keer per week eivoer geven, maar geef niet te veel. Je kanarie kan dan aan de diarree raken.

Wil je kanarie geen eivoer? Voeg dan een paar druppeltjes water toe, wellicht hebben ze een hekel aan het feit dat het droog voer is. Werkt dat ook niet? Meng het dan met groente, fruit en grit.

Groente en fruit geven aan je kanarie

Groente en fruit zijn erg belangrijk voor je kanarie en je kunt je vogel dit prima iedere dag voorschotelen. Wel in kleine hoeveelheden en het liefst zoveel mogelijk verschillende soorten groente en fruit. Je kanarie is er gek op! Door veel af te wisselen krijg je kanarie voldoende vitamine en mineralen binnen. Een goede tip is sinaasappel, daar doe je je kanarie echt een plezier mee. Daarnaast vindt de kanarie rode bessen, andijvie, spinazie, kersen, kiwi en appel ook enorm lekker.

Kanariekooi

Je zou ervoor kunnen kiezen om je kanarie vrij rond te laten vliegen, maar echt verstandig is dat niet. Naast de onvermijdelijke rommel die het lieve vogeltje achterlaat bestaat de kans dat de kanarie het raam uit vliegt. Zorg dus voor een mooie kooi die groot genoeg is voor je kanarie. Kooien zijn er in allerlei soorten en maten, de gemiddelde prijs van een kooi, afhankelijk van het formaat, kost tussen de 40 en de 200 euro.

Grit

In de kooi zelf dient altijd grit aanwezig te zijn, als je houtvezel als bodembedekking gebruikt kun je daar het beste wat grit aan toevoegen. Grit zorgt voor een goede toevoer van kalk en mineralen. Grit helpt de spijsvertering te bevorderen door stoornissen te voorkomen en tevens te genezen.

Speelgoed voor je kanarie

Wanneer je aan speelgoed voor vogels denkt, denk dan aan een schommel, een speeltrap, spiegeltjes en kunststoffen kanaries. Door ze actief te houden raken de kanaries niet zo gauw eenzaam, zeker als je ze veelal alleen laat, maar het is verstandig om je kanarie in een ruimte te zetten waar zowel rust als activiteit goed balanceren. Denk aan de woonkamer, waar het hok een rustig plekje krijgt ver van deuren en ramen. Een kanarie is over het algemeen vrij actief van zichzelf, maar heeft wel enige aandacht nodig. Zorg dus voor voldoende speelgoed en geef je kanarie een mooi plekje in de woonkamer. Dan kun je jaren genieten van een vrolijke en zingende kanarie. Kleine speeltjes voor je kanarie kosten een paar euro per stuk.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact