Kanarie verzorging

Net als iedere ander huisdier vereist ook de kanarie de nodige verzorging. Hij heeft goed voer nodig, een mooie kooi en voldoende aandacht.

Kanarie voer

Bij het verzorgen van een kanarie hoort het geven van een gevarieerd dieet. Het dieet van een kanarie bestaan uit een gevarieerde selectie aan zaden, groente en fruit. Vaak zijn de mixen die je standaard bij de dierenwinkel kunt kopen prima. Je zou het vogelzaad ook zelf aan kunnen vullen met verse groente en fruit zoals spinazie, selderij of erwten. De kanarie wenst iedere dag vers water én voer. Naast de zaden, groente en fruit kun je ook snoepjes voor je kanarie kopen. Deze snoepjes zijn vaak bedekt met honing.

Niet te veel snoep geven

Geef je kanarie echter niet te veel van deze snoepjes, je vogel kan hierdoor lui worden en kan ook minder gaan zingen. Dat is vaak een teken dat het niet zo goed gaat met de kanarie, dus laat je kanarie genieten met mate. Je kunt je kanarie ook zangzaad geven wat de ontwikkeling van de stembanden bevorderd. Aanbevolen is om dit één á twee keer per week te geven.

Kanarie kooi

Bij de verzorging van een kanarie hoort ook het zorgen voor een goede kanariekooi met een goede inhoud. Een kanarie wil het liefst in een zo ruim mogelijke kooi. Als je één kanarie hebt dan is een vierkant hok van 50 cm x 50 cm x 50 cm prima, voor twee kanaries is 60 cm x 60 cm x 60 cm groot genoeg. In de kooi dienen altijd een voederbak en een waterbak aanwezig te zijn en moet je zorgen voor een schommelstok en/ of een stok waar de vogel op kan gaan zitten. Het is verstandig om je kanarie in een kamer te zetten waar zowel rust als activiteit goed balanceren. Denk aan de woonkamer, waar het hok een rustig plekje krijgt ver van deuren en ramen om tocht te voorkomen. Een kanarie is vrij actief van zichzelf, maar heeft soms wel wat aandacht nodig. Zorg dus voor voldoende speelgoed en geef je kanarie een mooi plekje in de woonkamer.

Nachtrust kanarie

‘s Nachts kun je het beste de kooi afdekken zodat je kanarie voldoende nachtrust kan genieten.

Kanarie in de rui

Wanneer je kanarie in de rui is dan heeft je kanarie wat extra aandacht nodig. Tijdens de rui worden de veren van je kanarie vervangen. Het is aan te raden als je meerdere kanaries hebt dat je gedurende de rui de jonge en oude vogels uit elkaar houdt. Wanneer de kanarie in de rui is heeft het vaak wat meer ruimte nodig, gun je kanarie die ruimte dan ook. Koop een hok die groot genoeg is zodat je de kanarie niet constant over hoeft te zetten wanneer je vogel in de rui is. Je kanarie mag wat meer vitamines hebben, je mag dus wat meer fruit door het gebruikelijke zaad mengen. Je zou ook een vitamine preparaat toe kunnen voegen aan het drinkwater, een zeer eenvoudige en effectieve wijze van toedienen.

Badderen

Gedurende de rui wil je kanarie wat vaker badderen, voeg aan het badwater wat badzout toe om zo het bevederen te bevorderen. Je kanarie is ongeveer zes weken in de rui, afhankelijk van de leeftijd van je kanarie en wanneer je kanarie snel door de rui komt is dat een teken van een gezonde kanarie.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact