Karper

De karper is een van de grootste vissen die we in onze lokale wateren kunnen vinden. Doorgaans wordt de karper niet als huisdier gehouden, maar voor wie een liefhebber is zal een vijver met karpers helemaal geweldig vinden. Een karper kopen brengt een hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Het is meer dan zomaar een vis kopen, het is een ware hobby en een cultuur op zichzelf. Dat brengt natuurlijk kosten met zich mee en vraagt enige tijd en verzorging. Een karper kan tot wel 120 centimeter lang worden en is te herkennen aan zijn vier baard draden, twee op zijn bovenlip en twee in de mondhoeken. In dit artikel gaan we wat verder in op de herkomst van de karper.

Herkomst Karper

Wat is de oorsprong en herkomst van de karper? Oorspronkelijk komt de karper uit gebieden rond de Zwarte Zee, Kaspische Zee en het Aral Meer. Vooral in de riviermonden van de Donau, Illi en de Oeral is de karper veelal te vinden. Zo heeft de karper zonder al te veel hulp zichzelf door Europa en het Verre Oosten weten te verspreiden. Uit onderzoek is gebleken dat de boerenkarper een wilde karper is die behoort tot de Europese karpers. Karpers komen voor in stilstaande wateren, maar komen in de natuur vooral voor in rivieren en riviermonden waar de karper zich ook voortplant.

Twaalfde eeuw 

De oudste vondsten van karpers dateren uit de twaalfde eeuw, waaronder bij Houten, waar men resten van karpers heeft gevonden uit de elfde of twaalfde eeuw. Men weet niet hoe karpers de Rijn hebben bereikt. Eerst dacht men dat karpers door de Romeinen naar de rivier zijn gebracht, omdat er een vrij lange periode tussen de eerste bekende Romeinse visteelt en de vondsten van de karper resten zit. Men denkt dat de wilde karper vanuit de Donau via een onbekende wijze toch de Rijn heeft weten te bereiken.

Wilde karpers

Wilde karpers konden we vooral terugvinden in rivieren en het IJsselmeer, maar als gevolg van veel uitzettingen door kwekers hebben de gekweekte en de wilde karpers zich al gauw met elkaar gemengd. Vandaag de dag kun je eigenlijk geen échte wilde karpers meer vangen, deze staan zelfs op de lijst van bedreigde diersoorten.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact