Karper kopen

Karper kopen? De meest bekende karpersoort die veel wordt verkocht is de Koikarper. Daarnaast zijn er nog een aantal populaire karpersoorten. Het kopen van een karper brengt een hele hoop verantwoordelijkheden met zich mee. Het is niet zo eenvoudig als het aanschaffen van een aquarium en het aanschaffen van een karper. Er komt een hoop bij kijken. In dit artikel vertellen we je wat meer over de soorten karpers, maar ook over een aantal punten van aandacht.

Soorten karpers

Er zijn diverse soorten karpers verkrijgbaar, een goede kweker kan zich specialiseren in één of twee soorten. Hieronder vertellen we je wat meer over een aantal soorten karpers die je kunt kopen.

Schubkarper

De Schubkarper is te herkennen aan grote schubben en donkere olijf-groene rug. De snuit is redelijk donker van kleur en aan de bovenlip van de schubkarper zijn vier baarddraden te vinden. De originele kapper wordt ook wel omschreven als de schubkarper. Twee verschillende soorten zijn de spiegelkaper en de lederkarper, deze twee soorten en kruisingen worden aangeduid als edelkarper. Deze soort groeit een stuk sneller en wordt ook een stuk groter.

Spiegelkarper

Een zeldzame karpersoort is de Spiegelkarper. De spiegelkarper is een gekweekte soort en in Oost-Europa wordt de karper gekweekt voor consumptie. De naam heeft de karper te danken aan zijn nagenoeg schubloze patroon. De spiegelkarper heeft een paar grote schubben over het lichaam verspreid en groeit ten opzichte van de schubkarper een stuk sneller.

Koi karper

De Koi karper of ‘Koi’ houden is een vak apart en het is veel moeilijker dan simpelweg een vijver maken en de koikarper erin houden. Het is belangrijk dat je weet hoe je de kwaliteit van het water goed op peil houdt en dat je verstand hebt van het biologische evenwicht. Een koikarper kan bijvoorbeeld niet goed samenleven met planten, ze wroeten deze namelijk los en dat maakt het lastig de planten in leven te houden. Hierdoor zie je vaak dat vijvers waar koikarpers in worden gehouden zijn voorzien van uitgebreide filiter installaties. Begin je net met het houden van karpers? Begin dan niet direct met de koikarper, doe bijvoorbeeld eerst wat meer ervaring op met de schubkarper of spiegelkarper.

Karper vijver maken

Als je karpers wilt houden dan heb je een vrij grote vijver nodig. De vijver dient anderhalf tot twee meter diep te zijn. Je karpers hebben ruimte nodig, vandaar dat je vijver zo diep moet zijn. Verder kunnen ze gebruikmaken van de diepte om zich te beschermen tegen roofvogels. Een vijver dient ten minste 10.000 liter water te bevatten. Je kunt voor het vullen van de vijver kraanwater gebruiken, maar moet je wel zorgen voor water van zeer goede kwaliteit. Het water dient met enige regelmaat te worden ververst en ook een goede filter is een belangrijk onderdeel van de vijver.

We kunnen dus wel stellen dat het kopen van een karper een aardige impact heeft op de directe omgeving. Je zult een vijver aan moeten leggen, planten aanleggen en het water kwalitatief goed moeten houden. Zaken waar je ook op dient te letten als je een karper aan gaat schaffen bij een speciaalzaak of speciale karper kwekerij.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact