Karper kosten

Als je een karper hebt gekocht of als je er één wilt kopen dan zal je na moeten denken over alle bijkomende kosten. Kosten die je moet maken om voor je karper te zorgen en om je karper te huisvesten. In dit artikel vertellen we je wat meer over de vijver die je aan dient te leggen voor je karper(s) en geven we je wat meer informatie over de voeding.

Kosten voor de karpervijver

Hoeveel kost een karpervijver? Je zou denken dat het een enorme rib uit je lijf zou kosten, maar dat hoeft niet per se zo te zijn. Je kunt zelf namelijk een hele hoop onderdelen van de vijver en benodigdheden bouwen. Je hoeft dus niet per se naar de winkel, waar het een stuk duurder is, je kunt ook prima zelf een vijver bouwen. Als je een vijver aan laat leggen door een derde partij, dan ben je ongeveer 25.000 euro kwijt, afhankelijk van het formaat en alle benodigdheden van de vijver. Het is echter geen gekke indicatie. Wil je zelf een vijver aanleggen met bijvoorbeeld 40.000 liter inhoud, 100 karpers en nog een aantal andere vissen. Een vijver aanleggen met een afmeting van 50 vierkante meter en zelf volledig de kwaliteit van het water bepalen is een vak apart en neemt zo zijn tijd in beslag.

Wat heb je nodig voor het houden van karpers en wat kost het ongeveer?

Hieronder kun je een aantal benodigdheden vinden waar je de vijver mee kunt bouwen. De prijzen zijn een indicatie, maar het geeft je een idee van de te maken kosten.

  • Worteldoek, plusminus 300 euro
  • Rubberfolie, plusminus 2000 euro
  • Hout, plusminus 400 euro
  • Twee pompen 10.000 liter per uur, plusminus 300 euro
  • Luchtpomp, plusminus 150 euro
  • UV-lamp van 30 watt, plusminus 150 euro
  • Filters, plusminus 500 euro
  • Slangen en buizen, plusminus 100 euro

Tezamen komt dat neer op net geen 4000 euro. Een aangenaam verschil ten opzichte van de aanleg kosten door een derde partij. Je moet wel rekening houden met het feit dat je alles zelf moet doen en dat het aan laten leggen ook wat waard is. Die afweging moet je zelf maken, maar het is vanuit een financieel oogpunt erg interessant om het zelf te doen.

Karpervoeding

Voer is enorm belangrijk voor je karpers en ze eten vrij veel. Hieronder sommen we een aantal mogelijkheden voor.

Brood geven aan je karpers

Brood is een van de meest eenvoudige voeding die je in je vijver kunt strooien. Hoewel brood veelal als aas wordt gebruikt kun je je karper dit ook prima te eten geven in je eigen vijver. Je kunt het beste witbrood gebruiken en dit in kleine bolletjes rollen.

Boilies

Een boilie is relatief nieuw en is een hard bolletje deeg waar een sterke geur aan hangt. Een boilie zinkt en is specifiek ontwikkeld voor het vissen op karpers, je kunt ze dit ook prima te eten geven.

Fruit

Als je fruit wil voeren aan je karper dan kun je het beste aardbei of banaan aan je karper voeren. Je kunt het beste het fruit in kleine stukjes snijden en vervolgens tot een balletje verwerken. Een leuke afwisseling voor zowel je karpers als voor jou. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact