Kat

De kat is een populair huisdier, dat al duizenden jaren door de mens wordt gehouden. In tegenstelling tot honden, worden katten eigenlijk alleen als gezelschapsdier gehouden.

Kat kopen

Je kunt op verschillende manieren een kat kopen. Denk aan

  • een kat kopen bij een kattenfokker (cattery);
  • een kat kopen bij een dierenwinkel;
  • een kat kopen bij een hobbyist;
  • een kat kopen bij een asiel.

Kat verzorgen

Wanneer je een kat koopt, zal je je kat moeten verzorgen. Iedere kat heeft verzorging nodig. Je moet ervoor zorgen dat je kat voldoende (kwaliteits)eten krijgt en genoeg kan drinken bijvoorbeeld. Ook moet je de kattenbak regelmatig verschonen. Dit is zowel voor de kat als voor jou nodig, omdat de kattenbak anders alleen maar gaat stinken. Een kat moet verder worden gevaccineerd tegen veelvoorkomende ziektres. Afhankelijk van de vraag of je kat binnen zit of ook buiten komt zal ze mogelijk andere vaccinaties krijgen. Katten moet je ook af en toe ontwormen.

Kattenvoer

Er zijn vele soorten kattenvoer. Afhankelijk van het type kat, de leeftijd van de kat en of de kat binnen of buiten komt, zal je ander voer kunnen geven. Een binnenkat geef je voer waar wat minder energie inzit, zodat de kat wat rustiger blijft. Een buitenkat heeft veel energie nodig en zal ander voer moeten krijgen. Kittens hebben ander voer nodig dan volwassen katten.

Tabby kat

Haarballen

Omdat katten zichzelf veel schoonlikken hebben katten soms last van haarballen. Je kunt haarballen grotendeels voorkomen door je kat regelmatig te kammen, zodat er minder haren binnen kunnen worden gekregen tijdens het schoonlikken. Je kunt er ook voor kiezen om speciale anti-haarbal snoepjes aan je kat te voeren. Let er wel op dat je het etiket goed leest. Soms mag een kat niet meer dan een paar anti-haarbal snoepjes per dag. Naast anti-haarbal snoepjes zijn er ook bijvoorbeeld snoepjes die een glanzende vacht bevorderen en snoepjes die goed zijn voor het kattengebit .

Hoe oud wordt een kat?

Hoewel katten gemiddeld tussen de 14 en 16 jaar oud worden, zijn er genoeg katten die een stuk ouder worden. Katten van 20 jaar oud zijn niet zeldzaam. In Nederland is de oudste kat 28 jaar geworden, terwijl de oudste kat ter wereld 38 jaar oud werd. Raskatten worden helaas minder oud dan bastaardkatten en zullen gemiddeld tussen de 10 en de 13 jaar oud worden.

Hoeveel levens heeft een kat?

Hoewel een kat natuurlijk maar 1 leven heeft, wordt vaak gezegd dat katten 9 levens hebben. Vroeger zei men vooral dat katten 9 levens hebben, omdat men bijgelovig was. Mensen zagen dat katten van hoge hoogtes konden springen en zelfs vallen, zonder dat ze zich pijndeden of doodgingen. Katten komen altijd op hun pootjes terecht. Zo kan een kat van 2 verdiepingen hoog uit het raam springen en dit gewoon overleven (probeer dit niet uit!).

Kattenverzekering

Het is mogelijk om je kat te verzekeren. Het houden van een kat brengt namelijk kosten met zich mee. Als je een kattenverzekering afsluit zijn dierenartskosten verzekerd. Je kunt denken aan onder andere castratie/ sterilisatie, vaccinatie en dierenartsonderzoeken.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact