Kat verzorgen

Je kat heeft, ondanks de grondige schoonmaak van de kat zelf, enige verzorging nodig. De kat is een zeer zelfstandig dier en kan zichzelf prima verzorgen, maar soms kan de kat wel wat hulp gebruiken. Niet alleen wassen en kammen behoort tot het verzorgen, ook de opvoeding en beweging van de kat maken onderdeel uit van de verzorging van de kat. In dit artikel geven we je wat meer informatie over de verzorging en de opvoeding van je kat.

Verzorging kat

Een kat heb je nauwelijks omkijken naar, maar soms heeft de kat wat hulp nodig met het verzorgen van de vacht. Afhankelijk van de vacht dient de kat één tot twee keer per week te worden geborsteld. Wanneer je de kat wil verzorgen dan kun je dit de kat het beste van jongs af aan aanwennen. Dat geldt niet alleen voor het kammen van de vacht, maar ook voor het eventuele tandenpoetsen, schoonmaken van de ogen, oren en ook het knippen van de nagels.

Nagels knippen kat 

Je hoeft de nagels van je kat niet per se te knippen. Als de kat op een harde ondergrond loopt dan zullen de nagels vanzelf slijten, maar loopt je kat veelal op een zachte ondergrond dan zul je de nagels even moeten knippen, als je niet te veel last van de nagels wil hebben. Kattennagels kunnen desastreus zijn voor meubulair en ook voor jouw handen als je met je kat speelt. Wil je niet zelf de nagels knippen of durf je dit niet zelf dan kun je daarvoor altijd terecht bij de dierenarts.

Opvoeding en socialisatie kat

Het is belangrijk dat je kat goed wordt gesocialiseerd. Je zult er voor moeten zorgen dat je kat gewend raakt aan zijn omgeving, aan je eventuele kinderen en aan je eventuele andere huisdieren. Je kat zal moeten wennen aan allerlei soorten aandacht, bijvoorbeeld dat je kat op wordt gepakt om te worden geaaid, geborsteld of om een teek of lange nagels te verwijderen.

Kat socialiseren

Het socialiseren van je kat is een zeer belangrijk onderdeel van de opvoeding en dient te geschieden in de eerste zeven weken na de geboorte van de kat. Heb je die gemist? Dan heb je nog een goede kans tussen de 14e en 16e week van de kat. Als je je kat niet goed laat wennen aan de omgeving dan kan de kat schuw worden. In dat geval kan de kat gestresst raken en kan het erg angstig worden naar mensen en dieren.

Communiceren met katten

Er zijn bepaalde mogelijkheden om goed met je kat te kunnen communiceren. Hieronder geven we je een aantal punten waar je op kunt letten op het gebied van communicatie met en van je kat.

Blazen

Het blazen van je kat geeft aan dat de kat het ergens niet mee eens is. Je kunt dit ook als mens zijnde naar de kat toe doen om aan te geven dat je iets niet goedkeurt van de kat.

Ogen samenknijpen

Samenknijpen van de ogen naar andere katten of dieren, het geeft aan dat de omgeving veilig is en dat er veilig kan worden geslapen. De kat geeft met het samenknijpen van de ogen aan dat de kat het dier vertrouwt.

Spinnen kat

Spinnen en uitsteken van de nagels, hiermee wil de kat aangegeven dat het zich veilig voelt bij de mens. Wanneer de kat dit niet doet dan is dat op zich niet zo erg, iedere kat doet iets anders om aan te geven dat de kat zich veilig voelt.

Kopjes geven

Kopjes geven is een teken van genegenheid. Als een kat je kopjes geeft wil hij laten zien dat hij van je houdt.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact