Kleine dieren zien sneller dan grote dieren

Uit onderzoek is gebleken dat de snelheid waarmee een dier iets kan waarnemen gerelateerd is aan de grootte van het dier. Voor kleinere dieren lijkt tijd daarom in slow motion te verstrijken. Andersom kunnen grotere dieren dingen ‘missen’ die kleinere dieren wel waarnemen. Het onderzoek is gedaan door onderzoekers van verschillende universiteiten uit het Verenigd Koninkrijk. Meer dan 30 diersoorten zijn in het onderzoek meegenomen, waaronder kippen, duiven, honden, katten, hagedissen, muizen en schildpadden.

Kleine dieren reageren sneller

Kleine dieren kunnen hierdoor meer informatie waarnemen en sneller reageren. Insecten en kleine vogels zien bijvoorbeeld in één seconde veel meer dan een groter dier als een mens of een olifant. Dit verklaart meteen waarom het zo lastig is om een vlieg te meppen met een vliegenmepper: de vlieg ziet het in slow motion aankomen en kan makkelijk ontsnappen. Eekhoorns, duiven en spreeuwen hebben volgens de onderzoekers de snelste visuele systemen.

Hoe zit het met mensen?

Niet ieder mens ziet tijd even snel als andere mensen. Maar bij mensen geldt dat je leeftijd bepaalt hoe snel je kunt zien, in plaats van je grootte. Jonge mensen zien veel sneller dan oude mensen. Ook zijn factoren als je beroep of sport van belang. Mensen die bijvoorbeeld in raceauto’s rijden zien bepaalde dingen veel sneller dan mensen die gewoon een kantoorbaan hebben.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact