Koi karper

De Koi karper, ook wel Nishikigoi genoemd is de nationale Japanese vis. Nishiki betekent kleurig gekleed in het Japans en Goior Koi betekent karper. De Koi karper is een geweekte versie van de gewone karper en is vooral te vinden in vele siervijvers. Het houden en kopen van een Koi karper is een vak apart en er komt een hoop bij kijken wat betreft het verzorgen van de Koi karper en de te maken kosten.

Geschiedenis Koi karper

De Koi wordt vermeld in een Chinees boek uit de vierde eeuw als een bontgekleurde karper. Toch wordt aangenomen dat de Koi een gekweekte karper is uit de 19e eeuw die in de Japanse perfectuur zou zijn begonnen. De rijstboeren zagen dat sommige karpers mooier van kleur waren dan anderen. Deze karpers werden gevangen en los van de andere karpers gekweekt. In de 20e eeuw zijn er een aantal kleuren als norm gesteld zoals de wit-rode Kohaku.

Wereldwijde verspreiding Koi karper

Toen de mogelijkheden tot vervoer verbeterden en het bewaren van de vissen een stuk beter werden, begon de wereldwijde verspreiding van de Koi karper. Binnen Europa konden we de Koi voor het eerste vinden in het Verenigd Koninkrijk, kort daarop volgden de Benelux en Duitsland. In Nederland en België zijn er inmiddels meer dan 200.000 vijvers met Koi karpers te vinden.

Soorten Koi karpers

Ook onder de Koi karpers zijn er diverse soorten te vinden. Hieronder vertellen we je wat meer over een aantal soorten Koi karpers.

Kohaku

Een Kohaku Koi is te omschrijven als een witte vis met een rode tekening. Het rood in de Koi dient diep rood te zijn en zonder oneffenheden. De karper mag een klein beetje rood in de borstvinnen hebben, maar Kohaku waar totaal geen rood is te bespeuren in de vinnen worden veel meer gewaardeerd. Een Kohaku is een van de meest gehouden varianten Koi karpers.

Showa Sanshoku

Een Showa Sanshoku is een zwarte Koi karper met een rode en witte tekening. Een Showa heeft meer zwart over de kop dan andere varianten van de Koi karper. De Showa kent twee verschillende kop tekeningen:

1      Menware, hierbij is het zwart verdeeld in twee delen

2      V-vorm, het zwart vormt een v achter de kop tot aan de neus. Vaak wordt de neus nog met een vlekje zwart versierd.

Asagi

De Asagi is lichtblauw met grijs, maar de kleur van de karper dient voornamelijk lichtblauw te zijn. Op de wangen van de Asagi dienen evenredig rode vlekken te rekken tot aan de ogen. Op de rest van het lijf van de karper dient het rood onder de zijlijn te komen. Bij voorkeur heeft de karper een witte buik en zijn de vinnen rood, maar soms neigt het rood naar oranje. Dit is niet erg, maar rood heeft de voorkeur.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact