Koi karper kosten

Naast kosten van het kopen van een Koi karper moet je meer kosten maken. Je zal ook moeten zorgen voor een vijver en een eventueel bestaande vijver moeten vergroten of aanpassen. In dit artikel leggen we je wat meer uit over de vijver voor een Koi karper, het belangrijkste onderdeel van het houden van Koi karpers.

Koi karper vijver

De meest belangrijke kostenpost is het aanleggen van de vijver voor je Koi karper(s). Daarbij moet je niet alleen kijken naar de grootte van de vijver, maar ook naar de vorm. Deze moet wel in je tuin passen en dient ook te passen bij je woning. Je kunt kiezen uit diverse stijlen zoals een rechthoekige vijver, een L-vorm of een ronde vijver. Je kunt het zo gek niet bedenken, maar je kunt helemaal zelf bepalen hoe je vijver eruit komt te zien. Echter is het wel belangrijk dat er een bewuste keuze wordt gemaakt voor een bepaalde soort vijver. Voor Koi vijvers zijn de volgende soorten vijverszeer geschikt:

Plantenvijver

Als je een plantenvijver aan wilt (laten) leggen, dan is het beplanten het meest belangrijke onderdeel. De vijver dient uit verschillende dieptes te worden opgebouwd waardoor je eenvoudig meerdere plantensoorten kunt plaatsen. De beste dieptes voor een plantenvijver zijn als volgt op te sommen:

  • 20 centimeter diep voor de moerasplanten
  • 40 centimeter diep voor de waterplanten
  • 60 centimeter en 80 centimeter diep voor de zuurstofplanten en de waterlelies
  • De grotere waterlelies dienen op een diepte van een meter te worden geplaatst.

 Als je een plantenvijver aan hebt gelegd dient deze ten minste de helft van de dag zonlicht te genieten, omdat de planten anders niet voldoende groeien. Verder moet het water niet al te veel stromen, maar je mag er wel voor zorgen dat het water wat stroomt met behulp van een luchtmotor zodat het water niet bevriest. Koi karpers zijn niet specifiek geschikt voor een plantenvijver, dit omdat Koi karpers planten de planten los wroeten. Je zou het kunnen proberen, maar weet dat je teleurgesteld kunt raken.

Zwemvijver

Zwemvijvers zijn erg populair geworden, omdat het water gezuiverd wordt zonder behulp van chloor of andere chemische stoffen. Je kunt zowel genieten van je vissen als van een superschoon en natuurlijk zwembad. Het belangrijkste is dat je kunt genieten van een frisse duik in gezond water. Het sleutelelement van de zwemvijver is het feit dat de vijver uit twee delen bestaat, namelijk een zwemgedeelte en een plantgedeelte. Door deze twee delen te scheiden is het mogelijk om in het zwemgedeelte karpers te houden. De Koi kunnen namelijk niet bij de planten, waardoor het ecologische systeem niet wordt verstoord en het water eenvoudig op natuurlijke wijze schoon wordt gehouden.

Tuinvijver

Een tuinvijver bestaat uit een combinatie van planten en vissen. In een tuinvijver kun je prima Koi karpers houden, maar je moet de planten dan wel afdekken met keien en het filter wat vaker schoonmaken. Dat komt omdat Koi karpers meer afvalstoffen produceren dan andere vissen. Als je een tuinvijver aan gaat leggen dien je deze ten minste 80 centimeter diep te maken. Hierdoor kunnen je karpers zonder problemen overwinteren.

Koivijver

Een Koivijver is specifiek bedacht voor het houden van Koi. Als je een Koivijver aan gaat leggen dient deze op zijn minst anderhalf meter diep te zijn. Als dat niet mogelijk is als gevolg van een hoge grondwaterstand, dan kun je de vijver ook boven het maaiveld te maken. Een goede filter is een belangrijk onderdeel van de vijver vanwege de vele afvalstoffen die de Koi produceert. Planten in de vijver plaatsen is niet aan te raden omdat Koi karpers de planten uitgraven. Je zou de planten af kunnen dekken met keien zodat de Koi er niet bij kunnen.

Formaat vijver 

Wanneer je een keuze hebt gemaakt voor de vijver soort dan is het zaak dat je een goed formaat kiest en ook bepaalt waar de vijver komt. Dat is natuurlijk allemaal afhankelijk van de ruimte die je beschikbaar hebt. Let daarbij op de ligging en de beplanting die verband houden met zaken als schaduw, wortel groei en fundering. Als je niet precies weet hoe je te werk moet gaan, schakel dan eventueel de hulp in van een tuinontwerper of een vijverontwerper.

Hoeveel kost het aanleggen van een vijver?

De kosten voor het aanleggen van een vijver verschillen. Een grotere vijver zal doorgaans meer kosten dan een kleinere vijver. Ook het type vijver en bijvoorbeeld het type planten zal een verschil maken qua kosten. Als je zelf een vijver kunt aanleggen zal dit de kosten enorm drukken, al ben je natuurlijk wel zelf vrije tijd kwijt. Laat je de vijver door een professional aanleggen, dan moet je niet scrikken als dit meer dan 25.000 euro gaat kosten.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact