Konijn

Een konijn is een zoogdier en is een haasachtige. Veel mensen denken dat een konijn een knaagdier is, maar dit is niet het geval. Een knaagdier heeft maar twee snijtanden in het bovenste gedeelte van het gebit, maar een haasachtige heeft er vier. Een konijn wordt doorgaans veel gehouden als huisdier en is vooral geliefd als huisdier voor kinderen.

Kenmerken van een konijn

Het formaat van een konijn zit tussen die van ├ęchte hazen en fluithazen. De achterste poten van een konijn zijn een stuk korter dan die van een haas, maar ze zijn langer dan die van een fluithaas. Ook is de buik een stuk lichter ten opzichte van de rug, vaak is de buik wit gekleurd. Verder zijn ook de pootjes en het uiteinde van de staart vaak wit. Een konijn is een herbivoor, dat wil zeggen dat het alleen planten eet. Daarnaast eet het ook zijn eigen keutels op.

Mannetjes- en vrouwtjeskonijnen

De mannetjes- en vrouwtjeskonijnen zijn te onderscheiden en onder te verdelen onder verschillende namen. Zo is een voedster of een moer een vrouwelijk konijn. Naast de geslachtsorganen zijn de mannetjes en vrouwtjes ook te onderscheiden door hun langere lijf en een minder grove kop. Bij een jong konijn is dat wat moeilijker te herkennen.

Voedster

Een voedster kan vrij fel zijn in vergelijking met een ram. Zeker wanneer een voedster drachtig is, is ze fel. Ze kunnen dan zelfs bijten. Zodra ze bevallen is kan ze ook erg agressief zijn, maar dat komt meer door hun beschermende houding naar hun jongen toe.

Ram

Een mannetjeskonijn wordt ook wel rammelaar of ram genoemd en heeft een ander karakter dan de voedster. Meestal is hij iets rustiger dan een voedster en vooral minder fel. Hij hoeft dan ook geen jongen te beschermen. Daarnaast is een rammelaar ook wat grover gebouwd en ook wat zwaarder gebouwd. Een jong konijn noemt men ook wel een lamprei.

Konijn kopen

Een konijn kan je bij een fokker of in de dierenwinkel kopen. Soms hebben particulieren een nestje. Waar moet je op letten?

Konijn kosten

Welke kosten komen er kijken bij het houden van een konijn?

Konijn verzorging

Een konijn moet worden verzorgd. Je moet zijn hok regelmatig schoonmaken en hem dagelijks eten geven. Waar moet je nog meer op letten?

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact