Leguaan kopen

Het kopen van een leguaan is niet iets wat je zo maar doet. Als je een beginner bent met het houden van reptielen kun je het beste met wat kleiners beginnen, een reptiel die je eenvoudig onder de duim houdt. Een leguaan kan in het begin namelijk nogal bijten, slaan met hun staart en krabben met hun nagels. Dat is normaal gedrag voor de leguaan. Leguanen houden van warmte en wennen vrij snel aan jouw warmte. Ze willen dan ook steeds bij je zijn, gebruik om die reden dan ook geen handschoenen als je met je leguaan bezig bent. In dit artikel vertellen we je waar je allemaal rekening mee moet houden als je een leguaan wilt kopen.

Waar koop je een Leguaan?

Als je een leguaan gaat kopen dan kun je dit het beste bij een gespecialiseerde dierenspeciaalzaak doen. Kies in de winkel niet voor een wilde leguaan, zeker niet als je een beginner bent. Je kunt dan het beste kiezen voor een nakweekdier. De leguaan valt onder de CITES Bijlage II en het doel van de CITES is om de regulatie van bedreigde diersoorten te verzekeren. Als je een leguaan gaat kopen is het verstandig om naar deze certificering te vragen.

Terrarium Leguaan

Een leguaan groeit erg snel en het is dus belangrijk dat je terrarium daarop is voorbereid. Je kunt een leguaan natuurlijk niet in een te klein terrarium houden. Leguanen tot 40 centimeter moeten in een terrarium gehuisvest worden van ten minste 100 centimeter x 100 centimeter x 60 centimeter. Leguanen die groter zijn dan 80 centimeter hebben een terrarium nodig van ten minste 100 centimeter x 200 centimeter x 80 centimeter. Een terrarium kan een paar honderd euro kosten.

Terrarium inrichten

Als je het terrarium gaat inrichten dan is het belangrijk dat je een aantal takken hebt geplaatst waar de leguaan op kan klimmen. Verder zorg je voor schors, een grote drinkbak en ververs je het water iedere dag. Denk er dus goed over na of je daar iedere dag de tijd voor hebt en wilt nemen? Ben je op tijd thuis en kun je met regelmaat de leguaan verzorgen? Heb je voldoende ruimte in huis voor het terrarium en is iedereen in huis akkoord met het houden van een reptiel?

Temperatuur Leguaan

Gedurende de dag dient de temperatuur van het onderkomen van je leguaan zo rond de 28 tot 30 graden te liggen. ‘s Nachts kan het een beetje ‘afkoelen’ tot 24 graden. Leguanen houden van de zon en het is aan te raden om een lamp in het terrarium te plaatsen die erg veel warmte afgeeft. Hier kunnen ze zich dan onder opwarmen. Je kunt het beste een UV-lamp in het terrarium zetten, een leguaan heeft nu eenmaal behoefte aan zonlicht. Als het zomer is en het buiten dus lekker warm is dan hoort je leguaan eigenlijk buiten te zijn. Daardoor kunnen ze hun botten goed ontwikkelen en blijven ze gezond en sterk. Ze voelen zich er daarnaast ook prettiger door. Een UV-lamp kost tussen de 20 en meer dan 100 euro.

Voeding Leguaan

Een leguaan is een herbivoor, dat betekent dat de reptiel géén vlees eet. Zorg ervoor dat je je leguaan voldoende afwisseling in groenvoer geeft. Denk aan fijngesneden wortel, taugé, mango, papaja en bladgroenten. Je zou ook af en toe een gekookt ei toe kunnen voegen aan de maaltijd van  je leguaan. Bereid je voor op het maken van verse maaltijden voor je leguaan. Een puntje van aandacht alvorens je de reptiel gaat kopen. Jij bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het voer en dat je leguaan dit iedere dag krijgt. Lukt dat niet? Dan is het verstandig geen Leguaan te gaan houden.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact