Leguaan verzorging

Hoe verzorg je een leguaan? Een leguaan is een bijzonder dier om te hebben als huisdier. Het is een spraakmakend onderwerp van gesprek wanneer je visite hebt. Wanneer je een reptiel in huis hebt dan vereist dat enige verantwoordelijkheid. Het is even wat andere koek dan het houden van een hond of een kat. Leguanen zijn geen lieverdjes en je kunt niet even lekker met ze knuffelen, althans dat is niet aan te raden. De verzorging van een leguaan is strikt en je bent het aan ze verplicht ze het zo comfortabel mogelijk te maken. De meest belangrijke onderdelen van de verzorging van een reptiel zoals de leguaan zijn de huisvesting c.q. terrarium, de temperatuur en de voeding. Dat zijn dan ook de drie ingrediënten van dit artikel.

Terrarium leguaan

Bij de verzorging van een leguaan hoort dat je voor goede huisvesting zorgt in de vorm van een mooi terrarium. Wanneer je de huisvesting van je leguaan goed op orde hebt dan scheelt dat al een hoop in de continuïteit van de verzorging van je leguaan. Als de leguaan zich goed voelt dan is de rest een fluitje van een cent. De leefomgeving van je leguaan is van nature warm en daarom zal het terrarium van je leguaan ook goed verwarmd moeten zijn. Het zijn subtropische reptielen en dat vraagt nogal wat van je energierekening. Houdt dus rekening met eventuele duurzame energiebronnen om je terrarium mee te verwarmen. Bespaar nooit op de huisvesting van je leguaan, als dit niet op orde is zullen ze eerder overlijden en snijd je jezelf in de vingers op financieel vlak. Bovendien zijn leguanen bedreigde dieren en hoor je ze te beschermen door zo goed mogelijk voor ze te zorgen.

Hoe groot moet het terrarium zijn?

Een leguaan kan vrij groot worden en de grootte van je terrarium zal daar op aangepast moeten worden. Je kunt dan ook het beste een aparte kamer inrichten voor je leguaan. Als je deze optie niet hebt zaql je voor een terrarium moeten zorgen dat groot genoeg is om je leguaan in te houden. Wanneer je leguaan 40 centimeter is heb je een terrarium nodig van minimaal 100 centimeter x 100 centimeter x 60 centimeter. Is de leguaan groter dan 80 centimeter? Dan heb je een terrarium nodig van minimaal 100 centimeter x 200 centimeter x 80 centimeter.

Temperatuur terrarium leguaan

Een leguaan is een subtropische reptiel en je zult dan ook rekening moeten houden met de vereiste temperatuur in het terrarium van je leguaan. Gedurende de dag moet het ongeveer 28 á 30 graden zijn en ‘s nachts ongeveer 24 graden. Zorg ook even voor een warmtelamp waar ze zich onder kunnen opwarmen zoals ze dat in de natuur onder de zon doen. Ze houden van warmte en bovendien is UV-licht erg goed voor de ontwikkeling van de botten.

Voeding Leguaan

Het voeren van je leguaan zal zonder vlees gepaard gaan, de leguaan is namelijk vegetarisch. Je geeft je leguaan verse groente, fruit en planten, waaronder bijvoorbeeld andijvie, boerenkool, spitskool, veldsla, sperziebonen, spruitjes, wortels, bosui, bieslook, paprika en bloemkool. Qua vruchten is het een echte zoetekauw, ze eten bijvoorbeeld, papaja, vijgen, sinaasappels, mandarijnen, druiven, aardbeien, mango’s, meloenen, ananas, appels en ook peren. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact