Noorse boskat

De Noorse boskat behoort tot een van de oudste kattenrassen. De oorsprong van de Noorse Boskat is niet  geheel duidelijk, maar de huiskat die wij kennen stamt van de Noorse Boskat af. Hoewel de mens zich eigenlijk niet heeft bemoeit met de ontwikkeling van het ras. Als je graag een Noorse boskat wilt kopen dan zul je rekening moeten houden met bijkomende kosten en de verzorging, ook de Noorse boskat heeft daar recht op. In dit artikel gaan we eerst verder in op de geschiedenis, het karakter en het uiterlijk van de kat.

Geschiedenis Noorse Boskat

Het gen dat zorgt voor lang haar is een natuurlijke eigenschap van de huiskat. Daarna zal de lengte en de dikte van de vacht worden bepaald door het klimaat van de omgeving. In Noorwegen is het bijvoorbeeld een stuk kouder en om die reden zal de vacht van de Noorse katten ook dikker en langer zijn. Voordat de eerste Vikingen voet aan wal zette in Noorwegen werden er al katten als huisdier gehouden in het land. Ze waren met name huisdier op de boerderijen en een groot deel van deze katten had lang haar.

Fokprogramma Noorse Boskat

In 1930 werd er voor het eerst een Noorse boskat tentoongesteld op een kattenshow te Noorwegen. Toen werd de kat nog onderverdeeld bij de huiskatten. Liefhebbers van de Noorse boskat waren huiverig voor het uitsterven van het ras als er niet gauw een fokprogramma in het leven zou worden geroepen. Vanuit daar werd verdere interesse getoond en kon de kat ook als ras erkend worden. Toch heeft dat enige voeten in aarde gehad, pas in 1977 werd de Noorse boskat als ras erkend door de FIF (Federation International Féline).

Karakter Noorse Boskat

Het karakter van de Noorse boskat is mooi divers. Het zijn moedige katten, ze kennen geen enkele vorm van angst. Een boskat staat er met name goed om bekend dat ze op een vrij unieke manier uit de boom klimmen. Ze doen dat namelijk met de kop omlaag. Noorse boskatten zijn niet zenuwachtig en rusteloos, bovendien kunnen ze zich razendsnel aanpassen aan nieuwe situaties. Je kunt de Noorse boskat prima als huiskat houden, maar dan moet je ze wel voldoende opties geven om te klimmen en te krabben.

Een eigenwijze kat

De Noorse Boskat is vrij eigenwijs, maar is wel makkelijk in de omgang naar andere katten, honden en ook kinderen. Katten hechten zich over het algemeen niet aan mensen, maar de Noorse boskat zoekt altijd een persoon uit de familie uit waar hij zich aan hecht. Naar die persoon zal de kat dan ook het liefste luisteren en het liefste komen voor aandacht en eten. De Noorse boskat is gek op aandacht van zowel de mens als van katten en honden. Ze kunnen ook heel goed zelfstandig leven, dus je hoeft niet per se een extra huisdier aan te schaffen voor je Noorse boskat.

Een leergierige kat

De boskat is leergierig en zal door middel van spel graag leren. Ze zouden prima aan een tuigje mee kunnen lopen. Ook prooien brengen of speeltjes ophalen kunnen ze prima leren, zelfs springen op commando en praten op commando is geen probleem voor de Noorse boskat. Als je kat zich niet hoeft te vervelen en nagenoeg al zijn spieren kan gebruiken zul je te maken krijgen met een hele gelukkige kat. Een kat die voor altijd je beste vriend zal zijn.

Uiterlijk Noorse Boskat

De Noorse boskat is relatief groot en heeft een dubbele vacht. Die vacht bestaat uit een ondervacht die erg dik is en uit wol bestaat. De bovenste laag, ook wel de dekvacht, is glad en voelt een beetje vettig aan. In het voorjaar zal de boskat een hoop haar verliezen en zal dan een beetje lijken op een korthaar. Zodra het herfst is heeft hij zijn vertrouwde lange vacht weer en geniet de kat van een volle kraag en heeft het verspreid over het hele lijf een dikke laag haar.

Gewicht Noorse Boskat

Noorse boskat katers wegen ongeveer vijf tot acht kilogram en vrouwelijke boskatten ongeveer drie tot zes kilogram. De kat heeft een flinke set spieren en hebben een stevig skelet. Na een jaar of twee-drie zal de Noorse boskat volledig uit zijn gegroeid. 

Noorse Boskat kopen

Ben je van plan om een Noorse Boskat te gaan kopen? Een Noorse Boskat kan je bijvoorbeeld bij een Noorse Boskat fokker of cattery kopen.

Noorse Boskat kosten

Wanneer je een Noorse Boskat koopt, blijft het niet alleen bij de aanschafkosten van de kat. Je moet er rekening mee houden dat je meer kosten zal gaan maken. Je kunt bijvoorbeeld denken aan dierenartskosten als je je Noorse Boskat laat castreren of voor een routine onderzoek. Ook moet je natuurlijk voer kopen voor je Noorse Boskat.

Noorse Boskat verzorging

De Noorse Boskat moet worden verzorgd. Je moet hem bijvoorbeeld voer geven, aandacht geven en zijn kattenbak schoonmaken.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact