Paard

Een paard is een gedomesticeerd hoefdier dat al sinds jaar en dag door de mens wordt gebruikt voor transport en logistiek. Het paard wordt met name gehouden als rijdier en als trekdier. Het paard behoort tot de onevenhoevigen en is een herbivoor. Dat wil zeggen dat paarden enkel planten, fruit en groente eten. Wanneer je graag een paard wilt kopen dan komt daar een hoop bij kijken. Je zult er een grote verantwoordelijkheid bij gaan krijgen en het kopen van een paard doe je niet over één nacht ijs. Je moet goed nadenken over de bijkomende kosten en over de verzorging van het paard. In dit artikel vertellen we je wat meer over de mens en het paard, paarden in de sport en het paard als symbool.

De mens en het paard

Paarden worden al sinds jaar en dag door de mens voor allerlei doeleinden gebruikt, waardoor ze een enorme meerwaarde hebben. Daarnaast wordt paardenvlees ook nog altijd als voedselbron gebruikt, maar vandaag de dag wordt dat niet meer zo geaccepteerd. Tienduizenden jaren geleden was het echter wel een belangrijke bron van voedsel. Dat blijkt uit rotstekeningen die zijn gevonden. Zo rond 6000 voor Christus is men pas écht begonnen met het domesticeren van de paarden.

Paard lopend

Paarden en de Mongolen

Er is nog wel een theorie dat de Mongolen al eerder waren geslaagd in de domesticering van het paard. Uit Chinees aardewerk afkomstig uit 3500 voor Christus zou dit moeten bevestigen. Het is de verwachting dat de domesticering ook voor de paarden voordelen had, dit omdat vlak na de laatste ijstijd de grote open vlaktes veranderde in dichte bossen. Er zijn ook nog vermoedens van eerdere gedomesticeerde paarden, afkomstig uit Zuid-Rusland zo rond 4000 voor Christus gebruikt door de Sredny Stog-mensen. Men denkt dat de Sredny Stog-mensen de voorouders waren van oer-Indo-Europeanen. Vroeger dacht men dat hoefijzers noodzakelijk waren als het paard zware lasten diende te dragen of over verharde wegen moest lopen. Vandaag de dag verschillen de meningen daarover. De hoefijzers zouden juist schadelijk zijn voor de hoeven en zouden daardoor overbodig zijn.

Paardensport

Paarden worden naast rijdier en trekdier ook veelal gebruikt in de sport. Denk aan dressuur en springen, maar ook aan mennen. Hoewel mennen vroeger het belangrijkste vervoermiddel was voor zowel goederen als voor personen, is het vandaag de dag gedoopt tot een sport. Mennen wordt zowel op nationaal vlak als op internationaal vlak veel uitgeoefend en is onderverdeeld in de dressuur, bij vaardigheidsproeven en in marathons. Natuurlijk kennen we vast ook allemaal de paardenraces.

Dressuur

Bij de dressuurproef dient de ruiter, of ook wel menner, het paard te zien ontspannen om er zo voor te zorgen dat het paard alles doet wat de menner wil. Er zal dan een reeks voorgeschreven oefeningen uit moeten worden gevoerd. Denk dan aan het zo vloeiend mogelijk rijden van bepaalde figuren, het maken van soepele overgangen naar andere bewegingen en gangen. De mate waarin het paard gracieuze beweegt, bepaald de hoogte van de score van de jury.

Paardenmarathon

Een paardenmarathon bestaat uit drie of uit vijf trajecten die over de weg of over een bepaald terrein moeten worden afgelegd. Ieder traject dient binnen een bepaalde tijd af te worden gelegd. Tijdens de marathon rijdt een jurylid mee in een zogenaamde marathonauto. De marathon is vooral spannend in de laatste fase van de wedstrijd, wanneer er zes hindernissen moeten worden gepasseerd. Deze moeten zo snel en zo goed mogelijk af worden genomen waarbij het vooral aankomt op de snelheid en wendbaarheid van het paard.

Paardenraces

Paardenraces worden al heel lang gehouden, de Romeinen hielden al paardenraces in de renbanen in Rome. De rensport wordt over de hele wereld beoefend en is een wereldberoemde sport om op te wedden. Er wordt voornamelijk deelgenomen aan de rensport met Engelse Volbloeds, Arabieren, Akhal-Teke-paarden, Quarter horses en Trakehners.

Symboliek van het paard

Het paard is vanuit de historie een zinnebeeld dat staat voor kracht en gezondheid. Toen het paard enkel nog in het wild was te vinden waren we als mens erg bang voor het paard. Ze werden in verband gebracht met het dodenrijk. Wanneer iemand kwam te overlijden werd daarvoor een paard geofferd. Toen we het paard begonnen te vertrouwen werd het dier vooral gewaardeerd voor zijn snelheid en zijn sprongkracht.

Paard kopen

Een paard kopen moet je goed voorbereiden. Je moet zorgen voor stalling en een weg banen door alle verschillende paardenrassen, om zo voor jezelf het beste paard uit te zoeken.

Paard verzorgen

Een paard moet worden verzorgd. Hij moet onder andere voldoende eten krijgen en een goede stalling.

Paard kosten

Het houden van een paard brengt kosten met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan de kosten van de stalling van het paard.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact