Paard kopen

Het kopen van een paard is een hele verantwoordelijkheid. Dat doe je niet zomaar en al helemaal niet als je er niet zoveel van weet. Bij het kopen van je eerste paard is het erg belangrijk dat je er goed over hebt nagedacht. Heb je voldoende ruimte? Heb je een stal? Kun je iedere dag voor het paard zorgen en kun je het paard veilig vervoeren? Kun je alle kosten die het kopen van een paard met zich mee brengt betalen? Vragen die je jezelf in ieder geval moet stellen alvorens je het paard überhaupt koopt. In dit artikel bespreken we de voorbereidingen, hoe je een gezond paard herkent en welke vragen je aan jezelf en aan de verkoper kunt vragen.

Paard kopen voorbereiden

Alvorens het paard überhaupt kan worden gekocht dient er thuis al het een en ander te zijn geregeld. Zo zal je bijvoorbeeld een stal moeten hebben waar je paard in kan, maar kun je bij gebrek aan ruimte in huis een stal huren of het paard onderbrengen bij een manege. Zaken waar je voorafgaand aan de koop over na moet hebben gedacht.

Paard staand

Stalling van je paard

Wanneer je van plan bent om een paard te gaan kopen dan is het handig om je vast te oriënteren op het gebied van stallen. Denk daar goed over na, ga je voor een schuilstal, een binnenbox, een rijbak met een simpele stal en heb je nog andere luxe nodig? Ga voorafgaand aan de koop van een paard in elk geval even kijken bij stallen of het eventueel laten bouwen van een stal bij huis.

Veearts en hoefsmid

Je zult ook op tijd op zoek moeten naar een veearts en een hoefsmid. Welke veearts neem je mee om bij aankoop de keuring uit te laten voeren? Neem je deze arts dan ook voor het inenten en andere voorvallen van je paard? Welke hoefsmid zou je het beste kunnen bellen? Het is handig om alvast met deze mensen in conclaaf te gaan, want zodra je een hoefsmid of een arts nodig hebt voor je paard en je hebt er nog geen paraat. Dan is dat erg vervelend voor jou, maar vooral voor je paard.

Lichamelijke gezondheid paard bepalen

Wanneer je een paard hebt gevonden die je graag zou willen kopen dan is het erg belangrijk dat het paard fysiek in orde is. Als je zelf niet weet waar je op moet letten dan kun je het beste iemand meenemen die dit wél weet. Een eerste indruk zegt al een hele hoop over het paard. Kijk bijvoorbeeld naar de ogen, zijn deze helder? Heeft het paard geen snotneus en heeft het paard geen wondjes op zijn lichaam? Hoe staat het paard op zijn poten en ziet het paard er verzorgd uit?

Laat het paard loslopen 

Wil je graag kijken hoe het paard beweegt? Dan kun je de verkoper vragen of hij of zij het paard los wil gooien. Zo kun je bekijken hoe het paard zich gedraagd wanneer het vrij rond kan lopen. Koop het paard niet stante pede en maak ook geen beloftes naar de verkoper toe. Geef aan dat je er goed over na wilt denken en dat je er nog even een nachtje over wilt slapen. Vervolgens kun je in alle rust bepalen of je het betreffende paard wilt kopen of dat je toch een ander paard wilt. Kijk desgewenst nog een keer en ga ook een stukje op proef rijden op het paard. Wanneer je voor de tweede keer hebt afgesproken is het verstandig om vroeger te arriveren, zo kun je bekijken of het paard niet is of wordt gedrogeerd.

Hoeveel kost een paard?

Hoeveel moet je betalen voor een paard? Dat is sterk afhankelijk van wat voor soort paard je koopt, hoe oud het paard is, of het een hengst is of een merry, of het paard getraind is, of het een raspaard is enz. Er is van te voren niet echt te zeggen hoeveel je paard dus gaat kosten. De goedkoopste paarden koop je voor rond de 500 euro als het nog veulens zijn. De duurste paarden kosten een paar miljoen euro.

Tips bij het kopen van een paard

Hieronder kun je een aantal handige vragen en tips vinden die je kunnen helpen bij het kopen van een paard.

  • Vraag altijd waarom het paard te koop staat.
  • Laat je niet op uw gevoel in praten en koop het paard ook niet alleen maar omdat het er zo mooi uitziet. Kijk naar de kwaliteit van de stallen en hoe alles in het algemeen is verzorgd. 
  • Neem alle tijd om te beslissen of het wel écht iets voor jou is een paard. Je kunt beter je droom nog even uitstellen dan dat je overhaast een verkeerde beslissing neemt.
  • Ga altijd bij meerdere fokkers of handelaren langs om zo een beter beeld van het aanbod te krijgen. 
  • Neem iemand mee die ervaring heeft met paardrijden en die ook bekend is het met ras dat je graag wilt kopen. Hij of zij zal je meer kunnen vertellen over de gezondheid en kan je advies geven.
  • Vraag de eigenaar of er ook garantie zit op het gezonde paard, als de eigenaar dit niet wil dan kun je maar beter ergens anders gaan kijken. Laat je op medisch vlak goed adviseren door de veearts, die je overigens het beste mee kunt nemen als je een paard gaat kopen, ook als je de eigenaar van het paard kent. Je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen.
  • Maak een afspraak om eens met het paard te gaan rijden.
  • De vraagprijs ligt vaak hoger dan de prijs waarvoor het paard kan worden verkocht, het is dus aan te raden goed te onderhandelen.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact