Paard verzorging

Wat komt er allemaal kijken bij de verzorging van een paard? Een paard houden brengt een hoop verantwoordelijkheid met zich mee. Niet alleen op financieel vlak, ook op het gebied van verzorging zal je een hoop moeten regelen. Over het algemeen worden paarden erg goed verzorgd, maar het kan zo zijn dat je onbewust een aantal cruciale zaken vergeet waardoor het paard word verwaarloosd. Als je op het punt staat om een paard te kopen, realiseer je dan dat het paard iedere dag weer verzorging vereist en dat je ten minste een uur per dag kwijt bent aan je paard. De onderstaande stappen zal je met enige regelmaat uit moeten voeren om voor een goede verzorging van je paard te zorgen.

Hoeven paard verzorgen

De verzorging van de hoeven van je paard wordt als eerst besproken. De hoeven zijn een belangrijk onderdeel van de gezondheid van je paard. Slecht verzorgde hoeven kunnen leiden tot diverse lichamelijke klachten en een goede verzorging kan deze klachten dus voorkomen. Met een hoevenkrabber krab je vuil en stenen uit de zool van de hoeven. Doe dit grondig, kijk dus ook achter het ijzer waar menig vuil achter kan blijven. Je zou ook een harde borstel kunnen gebruiken om het vuil te verwijderen. Afhankelijk van het paard en waar hij staat zal je de hoefijzers af en toe moeten laten nakijken en vervangen door een hoefsmid.

Stalling paard

Wanneer je een paard in een stal laat staan zal deze iedere dag schoon moeten worden gemaakt. Een vieze stal is niet prettig voor het paard en als je paard op een vochtige ondergrond staat dan kan dat ‘mok’ tot gevolg hebben. Mok is een verzamelnaam voor diverse huidirritaties en huidontstekingen. De kans op mok is sterker aanwezig in de nazomer en de herfst.

Paarden

Schoon water en frisse lucht

Zorg ervoor dat het water en de voederbak ook altijd schoon is. Het kan eens voorkomen dat je paard in het water of in de voederbak heeft gepoept. Zorg voor voldoende frisse lucht, maar houdt de stal wel tochtvrij. De meest ideale temperatuur in de stal is 14 graden Celsius en moet ten minste negen vierkante meter groot te zijn.

Paard regelmatig borstelen

De vacht en de huid van het paard is een belangrijk onderdeel van de gezondheid van het paard. Het is erg goed voor de huid om je paard zo regelmatig te borstelen. Je paard krijgt er een mooiere vacht van en je verwijderd ook een hoop vuil en losse haren waardoor zowel de vacht als de huid gezond blijft.

Paard masseren

Je paard vindt het lekker als je hem of haar masseert met een daarvoor bestemde borstel die in je in vrijwel iedere winkel kunt krijgen. Kijk ook even of er horzel eitjes in de vacht zijn te vinden, zo ja dan kun je deze het beste even verwijderen om irritatie te voorkomen.

Voeding paard

Naast het verzorgen van de stallen en de vacht van het paard is het voer een belangrijk onderdeel van de verzorging. Paarden eten normaliter continu, maar omdat het paard een vrij kleine maag heeft kun je het beste een paar keer kleine maaltijden geven.

Soorten paardenvoer

Het voer kun je als volgt onderverdelen:

  • Ruwvoer
  • Krachtvoer

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact