Papegaai

De papegaai, wie kent hem niet. Het is een vrolijk gekleurde vogel met het verstand van een vier jarig kind, waardoor het een zeer intelligente vogel is. Papegaaien hebben goed ontwikkelde stembanden en pikken eenvoudig dingen op. Met andere woorden, de papegaai kun je enorm veel leren. Niet alleen woordjes, ook bewegingen en commando’s zijn de slimme vogel prima aan te leren. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen een papegaai kopen, maar wat je niet moet vergeten is dat je ook voor de verzorging van de papegaai op moet draaien en de daarbij behorende kosten. In dit artikel gaan we wat verder in op de herkomst, het gedrag van de papegaai en een aantal soorten papegaaien.

Herkomst papegaai

Papegaai is een verzamelnaam voor alle papegaaiachtigen. Zo behoren ook de kaketoes, lori’s, parkieten en dwergpapegaaien tot de familie der papegaaien. Hoewel de kakatoe niet écht tot de familie der papegaaien behoort wordt deze in de volksmond daar wel toe gerekend. De meest bekende papegaaien die wij in Nederland kennen en als huisdier houden zijn onder andere de dwergpapegaai en de grijze roodstaart. In totaal telt de papegaaien familie 349 soorten, elk van de soorten leeft voornamelijk in tropische gebieden. Er zijn ook papegaaien in subtropische en zelfs de sub-antarctische klimaten te vinden. Het woord papegaai is afgeleid van het Spaanse woord, papagayo. Het Spaanse woord is afgeleid van het Arabische en Perzische babagha, wat op hun beurt weer is afgeleid uit West-Afrika.

Kenmerken en gedrag Papegaai

Wat zo kenmerkend is aan de papegaai is de korte kromme snavel waar ze eenvoudig noten en zaden kunnen kraken. De papegaai heeft vier tenen, waarvan er twee naar voren staan en twee naar achter. Hierdoor kunnen ze erg goed klimmen. Wanneer een papegaai klimt gebruiken ze niet alleen de tenen, maar ook de snavel. De meeste papegaaien hebben geen vetproducerende stuitklier waarmee de veren in conditie gehouden kunnen worden, daarvoor gebruiken ze de donsveren die tot poeder verpulveren. Soorten als de grijze roodstaart hebben wel een stuitklier en verzorgen op die manier hun verenkleed. Het is vrij lastig om het geslacht van de papegaai te bepalen, er zijn namelijk nauwelijks uiterlijke verschillen tussen mannetjes en vrouwtjes. Papegaaien kunnen erg goed mensen imiteren, maar wilde papegaaien doen dit niet. Ook niet wanneer deze dicht bij mensen wonen.

Intelligente vogel

Het is erg leuk om een papegaai in huis te hebben, je kunt er namelijk lekker mee kletsen en spelen. Je haalt aardig wat leven in huis, maar je moet wel om een paar punten denken. Want papegaaien hebben niet allemaal van manieren gehoord. De papegaai heeft het verstand vergelijkbaar met een kind van vier jaar oud, ze zijn dus vrij intelligent. Ze pikken van alles op en herhalen zomaar iets waarvan je eigenlijk niet wil dat ze het herhalen. Je zult ze dus goed op moeten voeden en constant in de gaten moeten houden! Dat kan erg leuk zijn, maar als je er niet op zit te wachten ben je bij deze gewaarschuwd.

Leeftijd papegaai

Papegaaien kunnen een hoge leeftijd van een jaar of 50 bereiken, dus weet dat als je een papegaai gaat kopen, je lang aan de vogel vast zult zitten.

Soorten papegaaien

Er zijn in totaal 349 verschillende soorten papegaaien, hieronder geven we je wat meer informatie over twee verschillende, bekende soorten.

De grijze roodstaart

Een grijze roodstaart is, zoals de naam al doet vermoeden, te herkennen aan de grijze veren en de rode staart. Op de wang hebben ze een kale plek en zijn enorm goed gebekt. Dat wil zeggen dat ze enorm veel praten! Ze hebben een leuke stem en kunnen zelfs de stem van hun baasjes goed nadoen. Het zijn geen echte na-apers, maar kunnen wel verbanden leggen. De grijze roodstaart kan erg verlegen zijn en wachten vaak even het moment af.

Edelpapegaaien

Bij edelpapegaaien zien de mannetjes en vrouwtjes er verschillend uit, zo is het mannetje vooral groen met een geel snavel en zijn de vrouwtjes rood met blauw of rood met paars. Vrouwtjes hebben een zwarte snavel. Vrouwelijke edelpapegaaien kunnen erg dominant en agressief zijn terwijl de mannetjes vrij lief zijn. Ze kunnen erg veel lawaai maken en kunnen bij vlagen enorm veel praten. Leuk als huisdier als je graag wat meer leven in de brouwerij wilt.

Papegaai kopen

Een papegaai kan je op verschillende plaatsen kopen. Een papegaai kopen bij een kweker is meestal het verstandigste.

Papegaai verzorging

Wie een papegaai in huis haalt zal deze ook goed moeten verzorgen. Papegaaien hebben veel aandacht nodig dus houdt daar rekening mee als je een papegaai gaat aanschaffen.

Papegaai kosten

Wie een papegaai koopt zal kosten gaan maken voor de verzorging, maar ook voor de papegaaien kooi. Houdt daar rekening mee.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact