Pers

De Pers of Perzische Langhaar is afkomstig uit Perzië. Het is goed mogelijk dat de kat familie is van de Manoel. De Pers kwam in de 17e eeuw voor het eerst naar Europa waar de Pers qua uiterlijk verder werd ontwikkeld. Zo werd de Pers onder andere gekruist met de Turkse angora.

Uiterlijk Pers

Een Pers waar men mee naar de kattenshows gaat heeft een erg dikke vacht, staat kort op de pootjes, heeft een brede kop waarbij de oren ver uit elkaar staan. Verder heeft de Pers vrij grote ogen en heeft het een stompe, platte snuit. De Pers is gefokt uit katten met een stompe snuit, hierdoor is de snuit van de Pers enorm plat geworden. Door die overdrijving kwam de gezondheid van het ras in gevaar, vooral ademhalen werd enorm moeilijk. Vandaag de dag zijn fokkers wat alerter op het probleem van de Pers, omdat het fokken van een gezonde kat nog altijd het belangrijkste is.

Kleuren Pers

Een Perzische kat kan allerlei kleuren en tekeningen hebben, maar vlekken in de vacht komen nauwelijks voor. Er is nog wel geprobeerd om een apart ras naast de Pers te ontwikkelen, namelijk een zilverkleurige kat. De Sterling kat, deze kart werd echter nooit als apart ras erkend.

Karakter Pers

Een Pers heeft een eigenzinnig karakter. Hij kent een hele trotse houding en dat heeft natuurlijk alles te maken met het prachtige uiterlijk van de Pers. De kat heeft een allure alsof het van adel stamt, met een charismatisch en gracieus karakter. Het lijkt er dan ook op dat je Pers met nauwelijks tevreden is te krijgen, alles moet op een zilveren schaaltje worden gepresenteerd. Gelukkig valt dat allemaal mee.

Een ondeugende kat

Ondanks zijn gracieuze uiterlijk heeft de Pers nog voldoende streken in zijn mars en zal hij niet veel andere streken uithalen als de gemiddelde huiskat of kortharige bastaard. Een Pers is een bezige bij en zal soms uit het niets heen en weer gaan rennen, de kamer uit rennen en vervolgens weer de kamer in rennen om je schoot op te springen. Vervolgens kan de kat maar zo in slaap vallen. Zorg er dan maar eens voor dat je niet beweegt, want als dat gebeurt is de kat weer wakker en kon er wel eens gepikeerd worden gereageerd.

Communiceren met je Pers

Een Perzische Langhaar is graag alleen en zelfstandig, maar ondanks dat kunnen ze zich aardig hechten aan hun baasje. Ze kunnen aardig zeuren, maar dat is per Pers verschillend. Want zoals ieder mens anders is, is ook iedere Pers anders. Ook verschilt het enorm qua pienterheid, de ene Pers is intelligenter dan de ander. Daar zal je naar verloop van tijd wel achter komen. Sommige Perzen kunnen je binnen een mum van tijd duidelijk maken wat ze willen door bijvoorbeeld kopjes te geven, of met een bepaalde snelheid tegen de deur tikken met de kop. Rammelen, hard of zacht miauwen. Communiceren met je Pers is een heel karwei, maar je bent aan elkaar gewend voor je er erg in hebt.

Pers kopen

Ben je van plan om een Pers te gaan kopen na het bovenstaande verhaal? Zorg dan dat je deze bij een erkende cattery koopt als je een echte raskat met stamboom zoekt.

Pers verzorging

Een Pers heeft verzorging nodig, net zoals  iedere andere kat. Hij vindt het lekker om geborsteld te worden en wil graag een schone kattenbak.

Pers kosten

Niet alleen bij het kopen van een Pers maak je kosten, ook het verzorgen van een zal zorgen voor kosten. Denk aan voerkosten en dierenartskosten.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact