Pers verzorging

Hoe moet je een Pers verzorgen? De Pers is een zeer nobel dier en zal zichzelf goed schoon houden. Toch moet ook deze kat worden verzorgd. In dit artikel geven we je wat meer informatie over het verzorgen van de Perzische Langhaar.

Verzorgen van de vacht

Het is verstandig om de vacht van je Pers goed te verzorgen. Katten met een flinke vacht, zoals de Pers, verliezen ieder jaar een hoop haren. In de winter hebben ze een dikkere vacht en in het voorjaar en in de zomer hebben ze een dunnere vacht. In de warmere maanden zien ze er dan ook uit als een korthaar. Rond die periode zal er dan ook meer haar van de kat door het huis heen liggen. Als je de vacht van je Pers met regelmaat borstelt help je de kat in de rui, er zullen veel minder losse haren achterblijven in huis. Daarnaast blijft de vacht ook nog eens in goede conditie.

Klitten en huidirritatie bij slechte verzorging

Het verzorgen van de vacht van een Pers vraagt een klein beetje extra moeite. Als je de vacht niet afdoende aandacht geeft zullen de eerste klitten zich al snel laten zien. Als je de vacht van de kat gedurende een lange periode niet verzorgt dan zal er huidirritatie en uitslag ontstaan waardoor je kat kaal wordt. Wil je niet een paar keer per week bezig zijn met de verzorging van je Pers? Dan is het verstandig om toch een ander ras te nemen.

Welke borstel voor je Pers?

Welke type borstels het beste zijn om je Pers mee te verzorgen hangt af van de structuur en de lengte van de vacht van je Pers. Vraag eventueel de fokker welke borstel hij of zij gebruikt. Je zult merken dat de verzorging van de vacht dan wat minder tijd en moeite kost. Bovendien wordt je er naar verloop van tijd ook een stuk beter in en zal het al met al maar een paar minuten per dag in beslag nemen.

Pers wassen?

In principe hoef je een Pers nooit te wassen. Een Perzische Langhaar kan zichzelf prima wassen. Het is echter mogelijk dat de kat een keer echt vies wordt en dat het schoonlikken niet genoeg helpt. In dat geval lees je hier hoe je je Pers wast. Wil je je kat graag wassen zorg er dan voor dat er geen water in de oren of de ogen van de kat komt. Zorg ervoor dat je altijd speciale shampoo voor katten gebruikt (kattenshampoo) en dat ze deze tijdens het wassen niet inslikken. Ben je klaar met wassen? Dan kun je je Pers drogen middels een fohn, maar dat kan alleen als je kat er niet bang van wordt. Dwing je kat niet met geweld of de harde hand, een kat in het nauw maakt letterlijk rare sprongen. Mocht de fohn geen optie zijn dan kun je een handdoek gebruiken om de kat te drogen, de kat is dan wel langer nat en zal gedurende het drogen zoveel mogelijk in een tochvrije en droge omgeving moeten verblijven. Is je kat ook niet weg van wassen en heb je het je Pers niet aan kunnen leren om rustig te blijven zitten of staan tijdens het wassen dan zou je je kat ook schoon kunnen maken met droogshampoo.

Nagels Pers knippen

Perzen hebben net zoals elke andere kat scherpe nagels. Ze maken hun eigen nagels instinctief scherp en dat kun je je kat niet afleren. Wel kun je je kat wennen aan het knippen of bijwerken van de nagels. Als je kat vooral op harde ondergrond loopt is het waarschijnlijk niet nodig, maar loopt je kat vooral op zachte ondergrond dan zul je de nagels af en toe moeten knippen. Wil je dit liever niet zelf dan kan je dit de dierenarts altijd laten doen.

Nageltang 

Knip je de nagels zelf dan moet je dit wel met een goede nageltang doen. Een dergelijke nageltang kun je bij vrijwel iedere dierenspeciaalzaak aanschaffen. Ook worden de speciale tangen wel bij de dierenarts verkocht of op kattententoonstellingen.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact