Schildpad

Schildpadden zijn hele populaire reptielen en vrijwel iedereen weet wel wat een schildpad is. Een schildpad wordt veel als huisdier gehouden. Wanneer je zelf overweegt een schildpad te kopen dan is het verstandig dat je goed nadenkt over de verantwoordelijkheden die dat met zich meebrengt. Denk aan de kosten die je moet maken voor het aanschaffen van een aquarium en bijbehorende accessoires, maar denk ook aan voeding en de verzorging van je schildpad. Zo zal het aquarium met regelmaat schoon moeten worden gemaakt en moet je ervoor zorgen dat je schildpad niets te klagen heeft.

Algemene info schildpad

Een schildpad behoort tot de reptielen en alle schildpadden hebben als opvallend kenmerk een schild. Hoe groot een schildpad kan worden verschilt enorm per soort, maar alle schildpadden zijn voorzien van een schild. Het schild is gemaakt van been en zit zowel aan de buikzijde als aan de rugzijde. Dat terwijl andere reptielen zoals krokodillen, hagedissen en slangen vaak alleen een (soort) schild op de rug hebben.

SchildpadSchildpadden planten zich vaak maar één keer per jaar voort en leggen daarvoor eieren. Een schildpad groeit erg snel wanneer ze nog jong zijn, maar de ontwikkeling gaat een stuk langzamer. Een grote schildpad is pas na een aantal tientallen jaren volwassen, dergelijke schildpadden kunnen dan ook enorm oud worden. We kennen ongeveer 330 verschillende soorten die voornamelijk allemaal planten eten. De schildpad is een herbivoor. Er zijn een hele hoop soorten bedreigd als gevolg van toenemende inname van de aarde door de mens. Belangrijkste oorzaak voor toename bedreigde diersoorten is het slopen van de natuurlijk leefomgeving van de schildpad.

Schild van een schuldpad

Een schildpad zijn belangrijkste kenmerk is zijn schild. Het schild is te omschrijven als een ronde c.q. ovale, koepelachtig schild dat het schildpad voor het grootste gedeelte met zich mee moet dragen. De kop en de voorpoten komen aan de voorste zijde van het schild tevoorschijn en de achterpoten komen samen met de staart aan de achterste zijde van het schild tevoorschijn. Het schild bestaat uit twee onderdelen, namelijk de binnenzijde en de buitenzijde.

Binnenzijde schild schildpad

Aan de binnenkant van het schild vind je voornamelijk huid beenderen. De huid beenderen zijn gemaakt van botweefsel afkomstig van het inwendig skelet. De hoornplaten van het schild zijn gemaakt van keratine, een harde en hoornachtige stof die de schildpad moet beschermen tegen parasieten. De huid beenderen zijn verbonden aan de borstwervels van de wervelkolom. Om die reden kan het schildpad zijn schild niet uit.

Buitenzijde schild schildpad

Aan de buitenkant van het schild is de huid van het schild extra sterk gemaakt met hoornschild en hoornplaten. Deze ontstaan in de opperhuid van de schildpad. Welke kleur het schild krijgt en welke tekening er op te vinden is, is per schildpad anders. Je zou het kunnen vergelijken met een vingerafdruk van de mens, zo zit dat ook met het schild van de schildpad. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact