Schildpad verzorging

Wanneer je een schildpad hebt gekocht dan is de verzorging van de schildpad een belangrijk onderdeel van het houden van het reptiel. Je zult voorafgaand aan de koop goed na moeten denken over de verantwoordelijkheid die daar bij komt kijken. In dit artikel vertellen we je wat meer over de verzorging van een schildpad. De leefomgeving is cruciaal in het waarborgen van de gezondheid van je schildpad. Om die reden gaan we dan ook vrij diep in op de huisvesting van de schildpad.

Voeding schildpad

Je geeft je schildpad(den) iedere dag vers groenvoer te eten. Een schildpad eet namelijk vooral planten, groente en fruit. Groente zoals peulen, andijvie, sla, Chinese kool, witlof, wortel, paprika, komkommer, fruit, appel, mandarijn, passievrucht, kiwi, mango en aardbeien. Doorgaans kun je al deze groente en fruit bij iedere supermarkt kopen, maar je zou het ook bij een groenteboer kunnen kopen. Als je de kans krijgt om groot in te kopen omdat het goedkoper is dan is dat aan te raden. Je zou alles wat je nog niet zult gebruiken in kunnen vriezen. Aan te raden is om hierbij dan alvast een aantal porties klaar te maken, zo hoef je alleen nog maar een portie te ontdooien en voor te schotelen aan je schildpad.

Huisvesting schildpad

Een waterschildpad kun je het beste in een aquarium houden en landschildpadden kun je het beste in een terrarium houden. Veel verschil zit er niet in, enkel dat je het aquarium vult met water en het terrarium enkel met wat bodembedekking. De bovenste zijde van het aquarium moet minimaal voor de helft af kunnen worden gesloten, dit in verband met het mogelijk oplopen van ontstekingen (longontsteking). Het eventuele water dient ten minste 18 tot 26 graden Celsius te zijn, daarvoor kun je gebruikmaken van een verwarmingselement. Bescherm het element wel goed, want een schildpad kan het element stuk bijten. De lucht temperatuur binnen het aquarium of in het terrarium dient ongeveer rond 24 tot 28 graden Celsius te liggen.

Planten

Je kunt planten in het aquarium of terrarium zetten, houdt er wel rekening mee dat een schildpad dit los kan rukken of op kan eten. Het is ook niet verstandig om kleine schildpadden te plaatsen bij grote schildpadden. De kleine schildpadden zijn dan niet veilig, ze kunnen zelfs hun ledematen verliezen doordat de grotere schildpadden ze afbijten. Een schildpad kan prima alleen worden gehouden, maar als je er meerdere wilt dan moet je wel voor een groot genoeg terrarium zorgen.

Bodembedekking

Als bodembedekking zou je kunnen kiezen uit grind en dit ziet er ook wel erg mooi uit, maar je zult het ook vaker schoon moeten maken. Bovendien is het schoonmaken van grind een stuk moeilijker. De steentjes mogen daarnaast ook niet te groot zijn, schildpadden eten namelijk het grind om hun spijsvertering te bevorderen. Te grote steentjes kunnen dus eerder zorgen voor opstopping in plaats van bevordering.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact