Schorpioen

Het houden van schorpioenen is iets wat je niet veel ziet. In sommige steden is het zelfs verboden om schorpioenen te houden aangezien ze giftig zijn. Je kunt je dus voorstellen dat het houden van een schorpioen een hele verantwoordelijkheid is en dat je er voor moet zorgen dat het terrarium ten alle tijden goed is afgesloten. Wanneer je een schorpioen gaat kopen zal je daar goed over na moeten denken. Heb je ruimte voor een terrarium, heb je voldoende tijd om voor de schorpioen te zorgen en kun je alle kosten die bij het houden van een schorpioen om de hoek komen kijken betalen? In dit artikel gaan we wat algemener in op de schorpioen en haar kenmerken en herkomst.

Schorpioen algemeen

De schorpioen behoort tot de spinachtigen en is ook nog eens de oudste spinachtige die bij ons bekend zijn. Er zijn meer dan 1800 soorten schorpioenen en er zijn ook al een hele hoop soorten schorpioenen uitgestorven. Die kunnen we enkel nog vinden als fossiel in musea. Het is een van de weinige diersoorten die er nagenoeg allemaal hetzelfde uitzien of in elk geval sterk veel op elkaar lijken. We kunnen ze in elk geval nauwelijks verwarren met andere diersoorten. De schorpioen is het enige dier dat gifklieren in de staart heeft in combinatie met een zeer sterk, beweeglijk en langwerpig deel aan het achterlijf.

Zoals we hierboven al even zeiden behoort de schorpioen tot de spinachtigen, ze zijn dus een  familie van spinnen, mijten en teken. Toch kunnen we eenvoudig zien of het om een spin of om een schorpioen gaat, ze zijn eenvoudig te onderscheiden van hun naaste familie. Zo hebben ze grote grijpscharen en hebben ze de kenmerkende staart met gifstekel. Waar kun je de schorpioen aan herkennen?

  • Het lichaam van de schorpioen is afgeplat
  • De schorpioen heeft vier looppoten en heeft twee grote scharen aan de voorzijde
  • Een langwerpig uitsteeksel aan de achterste zijde van de schorpioen met daarin een angel en gif

Schorpioen giftig 

Iedere soort is giftig voor kleine dieren en er zijn ook een aantal soorten giftig voor mensen. Toch zijn de meeste schorpioenen niet in staat om het mens van het leven te ontnemen. Hoewel het wel mogelijk is dat de meest giftige schorpioenen zoals de vijfstreepschorpioen een kind, oudere mensen of mensen met een slechte gezondheid kunnen doden. De kans is klein dat je overlijd aan een steek van de schorpioen, zeer doet het wel.

Habitat schorpioen

De schorpioen leeft vooral in subtropische en tropische gebieden, maar komt ook voor in de woestijn. In Europa kunnen we de schorpioen alleen vinden rond het Middellandse Zeegebied, maar hier in Nederland komen ze niet voor. Het is hier namelijk te koud. Schorpioenen komen op ieder continent voor, behalve op Antarctica en ook in Nieuw-Zeeland komen geen schorpioenen voor. De oudste fossielen die zijn gevonden van schorpioenen zijn meer dan 400 miljoen jaar oud, 200 miljoen jaar eerder dan de eerste dinosauriërs.

Schorpioen vleeseter

Alle schorpioenen zijn vleeseters en eten bijvoorbeeld kakkerlakken, sprinkhanen, rupsen en kevers. Schorpioenen kunnen onder zeer barre omstandigheden leven. De kleinere schorpioenen kunnen een paar centimeter groot worden en leven maar een aantal jaar. De grotere schorpioenen kunnen tot wel 20 centimeter lang worden en een jaar of zes.

Voortplanting schorpioen

Verschil zie je nauwelijks tussen mannetjes en vrouwtjes. Mannetjes zijn vaak wat dunner en kleiner, maar hebben vaak wel een dikkere gifstekel dan de vrouwtjes. Als je graag wilt weten of je een mannetje of een vrouwtje hebt kun je het beste een expert raadplegen. Het is namelijk erg lastig te zien. Schorpioenen planten zich op een hele kenmerkende wijze voor, de mannetjes plaatsen een spermatofoor, wat een soort pakketje sperma is. Het vrouwtje stuurt hij er daarna overheen. Zij zal het sperma opnemen en zo de eitjes bevruchten.  Schorpioenen baren levende jongen en draagt haar jongen zo’n 12 maanden. Per keer dat de schorpioen bevalt van haar jongen worden er 8 tot wel 35 jongen geboren.  Na twee weken zullen ze de moeder verlaten en worden ze vaak ook agressief naar elkaar, vanaf dat moment zullen ze hun eigen pad gaan volgen. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact