Schorpioen kosten

Wanneer je een schorpioen gaat kopen dan zijn daar enige kosten aan verbonden. Niet alleen aan de aanschaf van de schorpioen, maar ook voor het onderbrengen en voeren van je schorpioen(en). Als je een schorpioen gaat houden dan kunnen we niet vaak genoeg zeggen hoeveel verantwoordelijkheid dat met zich mee brengt. Schorpioenen zijn giftig en het is, hoewel ze niet allemaal dodelijk zijn, aan te raden enorm voorzichtig te zijn.

Hoeveel kost een schorpioen?

Afhankelijk van de soort kost een schorpioen tussen de twintig en de honderd euro. Daarnaast komen er natuurlijk nog allerlei kosten voor huisvesting en voer om de hoek kijken. In dit artikel helpen we je verder op weg.

Huisvesting schorpioen

Wanneer je het terrarium voor je schorpioen op gaat zetten, in gaat richten en gaat onderhouden komt er een hoop om de hoek kijken. Hoe je het beste een terrarium op moet zetten is afhankelijk van de soort en daarover kun je het beste informatie inwinnen bij de kweker of dierenspeciaalzaak. Hou bij het kopen van een terrarium rekening met een vuistregel in het bepalen van de grootte. Het terrarium dient ten minste drie keer de lengte van de schorpioen te zijn en twee keer die lengte breed. Zorg voor een terrarium dat hoog genoeg is, de schorpioen moet er niet uit kunnen klimmen. Ze zijn namelijk handige jongens en ontsnappen kunnen ze als de beste. Onderschat je schorpioen niet, ze zijn namelijk prima in staat om op hun staart te balanceren waardoor ze hoger kunnen klimmen dan je denkt. Zorg ervoor dat er geen kieren zijn tussen de wanden en dat de wanden glad zijn. Zorg voor een goed sluitende deksel, maar vergeet niet te ventileren. Je schorpioen moet natuurlijk wel kunnen ademen.

Meer soorten bij elkaar?

Plaats niet zo maar meerde soorten schorpioenen bij elkaar in één terrarium, ze kunnen elkaar dan op gaan eten. Zoek vooraf uit of de schorpioen die je graag wil alleen moet worden gehouden of ook in groepen kan leven.

Bodem

Niet iedere soort vereiste dezelfde bodembedekking. Zo hebben woestijnschorpioenen een zanderige bodem nodig. Schorpioenen uit het regenwoud vereisen een vochtige bodem, denk dan aan een turflaag. Heb je een schorpioen die graag graaft dan is een bodem van plusminus tien centimeter diep voldoende, zo kunnen ze lekker wroeten en graven. Heeft je schorpioen een schuilplaats nodig? Zorg er dan voor dat je kurk of boomschors in het terrarium plaatst.

Klimaat

Qua klimaat is de schorpioen erg veelzijdig, er is niet een algemeen klimaat waarin je schorpioen kan leven. Dat is pér soort verschillend. De meeste soorten kunnen prima vertoeven in een temperatuur tussen de 24 en 30 graden Celsius, maar een hogere of lagere temperatuur is voor andere soorten weer geen enkel probleem. Zorg ervoor dat het terrarium niet boven op een warmtebron staat. Wanneer je schorpioen het te warm krijgt zal het namelijk gaan graven om af te koelen.

Luchtvochtigheid

Heb je een oerwoud soort dan dient de luchtvochtigheid tussen de zeventig en tachtig procent te liggen. Je kunt hier eenvoudig een bak water in het terrarium plaatsen en af en toe de bodem natmaken. Zorg ervoor dat je schorpioen wel weer uit het water kan komen, leg bijvoorbeeld kiezels of stenen onderin de bak. Heb je een woestijnsoort? Dan kun je één keer per week een klein beetje water sproeien, dat is voldoende.

Voerkosten schorpioen

Een schorpioen vereist enige ervaring en de kosten zitten hem vooral in het terrarium en het kopen van voer. Qua voer kun je de schorpioen krekels en vliegen voorschotelen. Je zou ze wespen, bijen en spinnen kunnen voeren, maar aangezien deze nogal fel terug kunnen vechten en je schorpioen ook kunnen verwonden is het niet aan te raden.

Schorpioen allergie

Tijdens het voeren zou je schorpioen je fel kunnen begroeten. Als je geen ervaring hebt met het houden van schorpioenen of het voeren ervan dan loop je kans te worden gestoken. De meeste soorten zijn niet dodelijk voor de mens, maar als je allergisch bent dan kun je in anafylactische shock raken. Daar kun je wel dood aan gaan of ernstig letsel aan overhouden. Het is in dat geval dan ook niet aan te raden schorpioenen te houden. Begin met een schorpioen die niet giftig is voor de mens en als je meer ervaring hebt en je beter om kunt gaan met de schorpioenen zou je over kunnen stappen op de grotere en/ of giftigere soorten.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact