Schorpioen verzorging

Het verzorgen van een schorpioen vereist de nodige kennis en ervaring. Als je net begint met het houden van schorpioenen dan is het verstandig dat je met de wat kleinere en minder giftige soorten begint. Begin in ieder geval met een soort die niet dodelijk is voor mensen. In dit artikel leggen we je wat meer uit over het onderkomen van de schorpioen en hoe je die het beste kunt verzorgen. Daarnaast leggen we wat meer uit over het eten van je schorpioen.

Schorpioen terrarium

HEt inrichten van een terrarium voor je schorpioen is niet niets, want er komen een aantal belangrijke zaken bij kijken. Hoe je het terrarium het beste op kunt zetten hangt af van de soort die je hebt uitgekozen. Daarover kun je het beste wat meer informatie aanvragen bij de kweker of bij de dierenspeciaalzaak. Het meest belangrijke punt waar je rekening mee moet houden als je een terrarium gaat kopen is het formaat van het terrarium. Het terrarium dient minimaal drie keer zo lang als de schorpioen te zijn en minstens twee keer zo breed als deze lang is. Zorg er tevens voor dat het terrarium hoog genoeg is zodat je schorpioen er niet uit kan klimmen. Het zijn handige beesten en kunnen als geen ander ontsnappen. Je schorpioen kan bijvoorbeeld op zijn staart balanceren om zo hoger te kunnen klimmen, zorg er dus voor dat het terrarium hoger is dan eigenlijk nodig is. Zo weet je zeker dat je schorpioen niet kan ontsnappen. Daarnaast kun je maar beter geen kieren tussen de wanden laten en is het handig om gladde wanden te hebben. Zo blijft je schorpioen zeker binnen. Tot slot is het verstandig een goed sluitende deksel te hebben, maar moet er wel goed worden geventileerd. Ook je schorpioen heeft zuurstof en voldoende verse lucht nodig.

Meerdere soorten bij elkaar houden?

Als je meerdere schorpioenen wilt moet je eerst even onderzoeken of je ze wel bij elkaar kunt zetten. Sommige soorten vallen elkaar aan en eten elkaar op. Vraag dus aan de kweker of dierenspeciaalzaak na of de door jouw gekozen soort apart moet worden gehouden of in groepen kan worden gehouden.

Bodem

Niet elke schorpioen heeft dezelfde soort bodembedekking nodig, ieder soort heeft zo zijn eigen wensen. Zo vereisen de schorpioenen die veelal in de woestijn leven een zanderige bodem. Wanneer je een schorpioen hebt uit het regenwoud dan heeft deze een vochtige bodem nodig zoals een turflaag. Als je een schorpioen hebt die graag graaft dan dient de bodem minimaal tien centimeter diep te zijn. Zo hebben ze voldoende ruimte om even lekker te kunnen graven. Vereist je schorpioen een schuilplaats? Dan kun je daarvoor een stuk boomschors of kurk in de bak plaatsen.

Klimaat terrarium

Schorpioenen kunnen enorm goed tegen kou en warmte en er is niet echt een specifiek klimaat die je in het algemeen aan moet houden. Per soort is het wenselijke klimaat anders, maar voor de meeste soorten is een temperatuur tussen de 24 en 30 graden Celsius prima. Voor andere soorten kan een lagere of hogere temperatuur zijn vereist, dat kun je eenvoudig achterhalen door te kijken onder welke omstandigheden de schorpioenen leven bij de kweker of dierenspeciaalzaak.

Luchtvochtigheid terrarium

Heb je een soort die normaliter in het oerwoud woont? Dan dient de luchtvochtigheid ongeveer 70 tot 80 procent te zijn. Je kunt de luchtvochtigheid beïnvloeden door een bak water in het terrarium te plaatsen en door de bodem af en toe een beetje nat te maken. Je schorpioen moet wel weer uit de bak met water kunnen klimmen, leg bijvoorbeeld wat stenen onderin de waterbak zodat ze daar op kunnen klimmen en vervolgens uit de bak kunnen klimmen.

Heb je een soort uit de woestijn? Dan is één keer per week sproeien voldoende.

Schorpioen voeren

Je kunt je schorpioenen het beste prooien geven die ze makkelijk tussen de scharen kunnen vasthouden. Te grote prooi kan al gauw een bedreiging zijn voor je schorpioen en dat is niet de bedoeling. Je kunt ze het beste kleine krekels, sprinkhanen en krulvliegen voeren. Deze kun je vaak buiten wel vinden of tegen een kleine vergoeding kopen bij de dierenspeciaalzaak. Qua voeding kun je dus het beste aan kleine kevers, sprinkhanen en vliegen denken. Prooien als spinnen, wespen en bijen kun je maar beter niet aan je schorpioen geven. Deze kunnen zich vaak hevig weren waardoor je schorpioen gewond kan raken.

Ervaring opdoen met het houden van een schorpioen

De schorpioen is een giftig dier en om er één of meerdere te houden vereist wel enige ervaring. De kosten die je moet maken zitten hem vooral in het inrichten en onderhouden van het terrarium. Qua voer zou je er ook voor kunnen kiezen om zelf op pad te gaan, maar je zou het ook bij de kweker of dierenspeciaalzaak op kunnen halen. Hou er rekening mee dat je schorpioen bij het voeren wat agressief kan reageren, je kan gestoken worden. Zorg ervoor dat je weet wat je doet en als je een beginneling bent, neem dan geen dodelijke schorpioenen. Ook als je allergisch bent kun je maar beter geen schorpioenen als huisdier nemen. Je kunt dan namelijk in anafylactische shock raken. Daar kun je ernstig letsel aan overhouden of zelfs aan komen te overlijden, dus het is verstandig dat je je laat testen en dat je natuurlijk voorzichtig bent. Ben je allergisch? Dan is het niet aan te raden toch een schorpioen als huisdier te houden.

Begin eens met een schorpioen die niet dodelijk is voor ons als mens en begin pas aan een dodelijke schorpioen als je daar echt aan toe bent.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact