Sheltie

Een Sheltie is een hond die afkomstig is van de Shetland eilanden gelegen in het noordoosten van Schotland. De hond is een kruising tussen de Collie, Groenlandse hond en een King Charles-spaniel. De Kennel Club in Engeland erkende het ras als eerste in 1914.

Shetland Sheepdog

Sheltie is simpelweg de afkorting van Shetland Sheepdog en de hond werd vroeger met name gebruikt voor het bewaken van het erfgoed en/ of het hoeden van schapen. Shelties bestaan al erg lang, het is een zeer oud ras dat op vele oude afbeeldingen is te vinden. De voorouders van de Sheltie zijn terug te leiden tot de Keesachtige honden en zo rond het begin van de 19e eeuw werden de eerste Shelties buiten de eilanden gesignaleerd. In het jaar 1929 was de eerste Sheltie in Nederland te vinden.

Karakter Sheltie

Wat voor karakter heeft de Sheltie? De hond is erg slim, vrijwel altijd vrolijk en is zeer betrouwbaar. Bovendien is de Sheltie loyaal, gevoelig en houdt niet van vechten. Toch zal hij zijn familie tot de dood verdedigen als het moet. Doordat hij zo prettig in de omgang is en in vele kleuren voorkomt en een heerlijk karakter heeft is de Sheltie een enorm populaire hond. Boven alles is de Sheltie een maatje voor het leven. Een Sheltie kan het niet waarderen als een vreemde hem aanraakt, ze zullen zelf het initiatief nemen als ze contact willen.

Sheltie

Sheltie schapenhoeder 

Door de oorsprong van het ras weet de hond zijn weg rondom het hoeden van schapen. Wil de Sheltie graag schapen hoeden dan dient deze lichamelijk genoeg wel sterk genoeg, werklustig en doortastend zijn zonder enige vorm van grofheid te bespeuren. Gewenst is dat de Sheltie aanhankelijk is bij de baas en dat de hond afwachtend is tegenover vreemden, maar dit mag dan niet tot zenuwachtig gedrag leiden.

Waar herken je een Sheltie aan?

De Sheltie komt voor in vele kleuren, maar is doorgaans altijd middelgroot. Een Sheltie teefje is doorgaans 35,5 centimeter hoog en een Sheltie reutje is doorgaans 37 centimeter hoog. Het meest ideale gewicht ligt tussen de zes en de acht kilogram. Qua kleur is er veel variatie, zo zijn er effen Shelties met zwarte haarpunten, ieder kleurverschil tussen goudkleurig en mahonie kleurig maar altijd met warme tinten. Ook is er een wolfskleur te bespeuren, die doorgaans grijs is, maar die komt niet zo heel erg vaak voor en is ook niet gewenst. Verder zijn er Shelties met pikzwarte tinten op het lijf die bij voorkeur een warmbruinte aftekening hebben.

Sheltie kopen

Een Sheltie kan je bij een fokker kopen, als je een echte rashond wil aanschaffen.

Sheltie kosten

Houdt er rekening mee dat je naast de aankoopprijs van de Sheltie meer kosten zal moeten maken voor je hond, zoals hondenbelasting en voerkosten.

Sheltie verzorging

Een Sheltie moet worden verzorgd, net zoals iedere andere hond. Hij wil worden uitgelaten, geaaid, gekamd enz. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact