Siamees kosten

Wat zijn de kosten van het houden van een Siamees? De Siamees straalt een bepaalde allure uit, het is een gewild ras. Daardoor is het kopen van een Siamees wat duurder dan het kopen van een simpele huis-tuin-en-keuken kat. Ook zal je ook rekening moeten houden met bijkomende kosten. Denk aan het kopen van voer, speelgoed en het verzorgen van een slaapplek, voederbakken en een kattenbak. Als je voor een Siamees wilt zorgen moet je dus ook denken aan de kosten. Ook de dierenarts zal betaald moeten worden en een eventuele huisdierenverzekering kan ook niet altijd ontbreken. In dit artikel geven we je wat meer informatie omtrent speelgoed, voeding, onderkomen, dierenarts en de verzekering.

Voedingskosten Siamees

Ieder levend wezen heeft voldoende voeding nodig. De Siamees is een échte vleeseter en zal dan dus ook het liefste kip of vis eten. Varkensvlees kun je beter niet aan je kat te eten geven. Er kan een schadelijke bacterie in het vlees zitten dat dodelijk kan zijn voor katten. Als je je kat dus vers vlees geeft, hou het dan bij kip of vis. Dat zijn twee veilige keuzes waar ook je Siamees ongetwijfeld enorm tevreden mee zal zijn.

Kattenbrokken voor je Siamees

Je kunt zelf eten klaarmaken voor je Siamees, maar het meest eenvoudige en veilige is het aanschaffen van kant-en-klaar voedsel, zoals kattenbrokken. Meestal is dit in brokvorm. Zo hoef je zelf geen rekening te houden met bepaalde dosering en het samenstellen van de ingrediënten. Kant-en-klaar voedsel kun je bij iedere dierenspeciaalzaak kopen waarbij de prijs afhankelijk is van het merk, het type voedsel en de hoeveelheid voedsel. Laat je eventueel adviseren in de winkel door een specialist als je niet precies weet welk voer je moet hebben. Doorgaans zijn de kosten voor kattenvoer plusminus 20-40 euro per maand.

Krabpaal kopen

Een kat vermaakt zich prima alleen, alleen heeft hij wel even wat hulp nodig van een aantal attributen. Een van de voornaamste attributen is de krabpaal. Die helpt je kat niet alleen de nodige energie te verbruiken ook zal je kat de meubelen sparen. De kat heeft namelijk de natuurlijke behoefte om te krabben en te klauwen en als daar geen krabpaal voor aanwezig is zal er een bank of een stoel sneuvelen. Dat zou zonde zijn natuurlijk, bovendien kan je kat er niets aan doen. Ook je Siamees is daar geen uitzondering, die heeft het liefste een krabpaal waar hij op kan klimmen, af kan springen en aan kan krabben. Het ideale stuk speelgoed voor je Siamees. Een krabpaal kost, afhankelijk van het formaat, ongeveer 20-125 euro.

Kosten slaapplek Siamees

De slaapplek kun je het beste op een verhoging plaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een dikke deken op de vensterbank of op een speciaal voor de Siamees gemonteerde boekenplank. Katten vinden het in het algemeen prettig om het overzicht te bewaren en dat kan mooi vanaf een hoogte. Aan een goede slaapplek ben je ongeveer 10-50 euro kwijt afhankelijk van wat je koopt. Een dekentje is goedkoper dan een complete mand. 

Kattenbak Siamees kosten

De kattenbak van de Siamees moet groot genoeg zijn zodat hij er goed in past. Bovendien moet de kat wel ruim zijn behoefte kunnen doen. Een te kleine bak zal te snel vol zijn en boven alles zal je Siamees weigeren de bak te gebruiken. Katten zijn erg hygiënisch dus zo gemakkelijk kom je er niet van af. Een kattenbak kost tussen de 30 en de 100 euro, maar er zijn duurdere modellen te koop.

Kattengrind kosten

Naast de kattenbak heb je ook kattengrind nodig, dit is dan het enige dat met enige regelmaat terugkomt qua kosten. Kattengrit kost ongeveer 10 euro per zak. 

Dierenartskosten Siamees

Ook je Siamees zal af en toe even een bezoekje aan de dierenarts moeten doorstaan. Dit brengt de nodige kosten met zich mee. De meeste dieren zijn er niet gek op, wij overigens als mens zijnde ook niet. Helaas ontkom je er niet altijd aan. Zo is het voor de Siamees van belang dat hij wordt ingeent, wordt behandeld voor vlooien en wormen en tevens wordt gecontroleerd op ziekte. Als je je Siamees bij een erkende cattery hebt gekocht dan heeft de cattery dit al laten doen door de dierenarts. Mocht de cattery dat niet gedaan hebben of wil je gewoon graag dat de dierenarts je kat nogmaals controleert dan zullen de kosten bij het eerste dierenartsbezoek wat hoger uitvallen. Doorgaans ben je ongeveer 100 euro per jaar kwijt aan de dierenarts.

Siamees verzekeren

Kom je voor onverwachte kosten te staan omdat je kat ziek is geworden of een ongeluk heeft gehad? Dan kun je je financieel indekken door een huisdierenverzekering af te sluiten. De kosten van een dergelijke verzekering zijn relatief laag en dekken onder andere zaken als sterilisatie, castratie, vaccinaties, gebitsbehandelingen en schade. Er bestaan zelfs speciale kattenverzekeringen.

Premie kattenverzekering

De hoogte van je maandelijkse premie hangt af van de leeftijd van je Siamees, bij welke maatschappij je de verzekering afsluit en voor welke dekking je kiest. Doorgaans zal de maandelijkse premie op een 15-25 euro neerkomen. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact