Siamees verzorging

Hoe moet je een Siamees verzorgen? Een Siamees heeft vrij korte haren en beschikt nauwelijks over een ondervacht. Om die reden hoef je qua verzorging voor de vacht niet veel te verwachten. Verder is de Siamees een verrassend sterk ras en is er nauwelijks wat mis met het lieve beestje. Onder verzorging valt niet alleen het borstelen van de vacht, maar ook het geven van voldoende aandacht en gevarieerd eten. Dat laatste ligt vrij voor de hand, maar gebeurt niet altijd. In dit artikel geven we je wat meer informatie over het verzorgen van de vacht, nagels en oren van de Siamees.

Vacht verzorgen Siamees

Omdat de vacht van je Siamees vrij kort is en nagenoeg geen ondervacht heeft, is het verzorgen van de vacht tamelijk eenvoudig. De vacht wordt door de korte eigenschap nauwelijks vies en als de Siamees wel vies wordt zal hij dit zelf weer schoonmaken. Katten zijn van zichzelf erg hygiënisch, dus op dat vlak heb je er nauwelijks werk van. Als je Siamees in de rui is dan kun je de losse haren uit de vacht halen middels een vochtige zeem. Zo help je de kat met het proces en heb je veel minder haren in huis liggen. Ook kan je je Siamees af en toe even borstelen. De meeste katten vinden dit lekker.

Nagels verzorgen Siamees

Moet je de nagels van je Siamees verzorgen? De nagels van een Siamees zijn vrij scherp en dat komt mede doordat de kat ze zelf slijpt. Dat is een instinctieve eigenschap die je de kat niet af kunt leren. Dat is overigens ook nergens voor nodig, want als je Siamees voornamelijk op een harde ondergrond loopt dan slijten de nagels vanzelf. Je hoeft ze dan dus niet te knippen. Echter is het wel verstandig om de nagels van je Siamees even in de gaten te houden, met name als je kat voornamelijk op zachte ondergrond loopt. Dan slijten de nagels niet vanzelf en dienen ze met enige regelmaat te worden geknipt. Dit zorgt er ook voor dat je meubels minder gauw beschadigen door het krabben van je kat. Wil je de nagels liever niet zelf knippen dan kun je dit ook door de dierenarts laten doen.

Oren verzorgen Siamees

Een Siamees is wel eens hardhorend, maar dat heeft niet per se met de eigenzinnigheid van de kat te maken. Soms moeten de oren gewoon even schoon worden gemaakt. Dat doe je met een speciale earlcleaner voor katten. Controleer met enige regelmaat de oren van je kat en voel of ze niet zijn opgezwollen of fel rood van kleur zijn. Zijn ze niet gevoelig, voelen ze niet dik en/of warm aan en zijn ze niet rood van kleur? Dan is er niets aan de hand en heeft je Siamees gezonde oortjes. Heeft de kat wel een van deze kenmerken dan kan dat duiden op een ontsteking en het is in dat geval verstandig om naar de dierenarts te gaan.

Zorg voor voldoende gevarieerd voer

De Siamees is een nieuwsgierige, actieve kat die om optimaal te functioneren voldoende gevarieerd voer nodig heeft. Zorg daarom voor goed voer. Je kunt het beste kant-en-klare kattenbrokken kopen, omdat deze (bijna) alles bevatten wat je Siamees nodig heeft. Eventueel kan je dit aanvullen met kattensnoepjes of blikjes met speciaal voor katten geprepareerde vis. Er zijn kattensnoepjes die helpen tegen haarballen of die de vacht laten glanzen. Geef echter niet te veel. Vaak staat de maximale hoeveelheid op de verpakking. 

Je kunt altijd de dierenarts, fokker of dierenwinkel vragen om advies. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact