Slang

De slang, een van de meest populaire reptielen die als huisdier wordt gehouden. Nu zien we niet bij iedereen een slang in huis, maar toch zien we hem steeds vaker. Sommige slangen zijn giftig en sommige slangen wurgen hun prooi. Doordat het jagers zijn zal je wel voorzichtig moeten zijn wil je een slang als huisdier houden. Voorafgaand aan het kopen van een slang zal je dus goed na moeten denken of je er wel voor wilt zorgen en of iedereen in huis achter je besluit staat. Je kunt je natuurlijk voorstellen dat niet iedereen het prettig vindt dat je een slang in huis hebt. Al dan niet gevaarlijk, je zult ook voor je slang moeten zorgen en je zult ook enige kosten moeten maken voor onder andere het voer en het terrarium. Ben je bereid dat doen? Dan zou je maar zo een slang als huisdier kunnen nemen. In dit artikel geven we je wat algemene informatie over de slang en vertellen we je wat meer over de giftige soorten.

Afkomst van de slang

Slangen zijn aan hagedissen verwante reptielen, maar behoren dan tot de schubreptielen. Alle soorten slangen zijn te herkennen aan hun zeer lange en slanke lichaam en beschikken niet over ledematen. Je kunt een slang eenvoudig onderscheiden van andere reptielen zoals een schildpad of een hagedis. Echter is het verschil tussen een aantal hagedissen soorten en slangen niet zo heel duidelijk.

Slangensoorten

In totaal tellen we zo’n 3150 soorten slangen op de wereld en daarvan is maar liefst vijftien procent giftig (472 soorten). Slangen bewegen zich voort over de buik en hun gehele huid is voorzien van schubben. Verder hebben slangen ook geen oogleden en kunnen we overal ter wereld een slangen soort vinden. Ze hebben een uiteenlopende reeks aan leefomgevingen en kunnen op vele plekken prima leven. Slangen zijn koudbloedig en leven daardoor voornamelijk in de warmere gebieden van de wereld. Er zijn een aantal slangen soorten volledig aangepast aan het leven onder extreem dorre leefomgevingen zoals in de woestijn. Er zijn ook slangen die ondergronds leven of in rivieren, meren en de zee hun weg vinden. Hoewel slangen niet allemaal giftig zijn worden ze wel vaak als gevaarlijk beschouwd, in Nederland en in België kennen we één giftige soort. Echter komen beten van deze slang nauwelijks voor. Er bestaat veel onduidelijkheid over de giftigheid van de slang, hieronder gaan we er nog wat dieper op in.

Giftige slangensoorten

Er is geen aparte groep slangen die allemaal giftig zijn. Er zijn verschillende soorten slangen die niet aan elkaar verwant zijn die gif bij zich dragen. Echter worden alle giftige slangen wel gifslangen genoemd. Een gifslang is gevaarlijk en kan gif overdragen door te bijten of door te spuwen. Denk aan de cobra. Slangengif inslikken of binnen krijgen hoeft niet schadelijk te zijn. Als je echter een wondje in je mond hebt of in je spijsverteringskanaal dan kan het gif in je bloed terechtkomen en kan het wel levensgevaarlijke gevolgen hebben. Slangengif heeft als voornaamste doel het doden van haar prooi of vijand en het beter kunnen verteren ervan. Het gif is opgebouwd uit verbintenissen die ervoor zorgen dat eiwitten sneller afbreken. Hierdoor kan de slang al voordat het begint met eten beginnen aan het verteerproces van zijn prooi.

De adder

De meest bekende slangen familie die ook nog eens giftig is, is de adderfamilie. Hier horen ook de groefkopadders en ratelslangen bij. Giftige slangen als mambas, cobra’s en koraalslangen vallen onder de Elapidae familie. De Colubridae, of beter bekend als gladde slangen, kennen een aantal giftige soorten die niet allemaal gevaarlijk zijn voor ons als mens. Echter is de boomslang, die ook tot de Colubridae behoort, wel gevaarlijk voor ons. Zeeslangen leven voornamelijk langs de kust in zee en het gros van deze familie is giftig.

Gevaarlijk voor de mens?

Over het algemeen zijn giftige slangen niet gevaarlijk voor de mens. Het gif is vaak niet sterk genoeg en wordt er bij een beet te weinig toegediend om enig effect uit te kunnen oefenen op de mens. Het gif van sommige soorten wordt zelfs gebruikt als medicijn, de slang wordt dan gemolken door de slang bij de kop te pakken en deze in een potje te laten bijten. Het gif wordt dan in het betreffende potje opgevangen. Het gif van de slang bestaat uit een aantal verbindingen en enzymen. Zo bestaat het uit een gif dat levend weefsel afbreekt, gif dat haar werking heeft op het hart of zelfs het hele zenuwstelsel plat kan leggen. Die laatste twee zijn erg gevaarlijk voor de mens aangezien het gif het hart kan stoppen of de ademhaling kan stoppen. Cytotoxisch gif zorgt ervoor dat weefsel afsterft en hierdoor kan het zijn dat de vinger of hand waarin is gebeten moet worden geamputeerd.

Fabeltjesn over de giftigheid van slangen

Er zijn veel fabeltjes te vinden over het gif en de giftigheid van slangen. Zo zouden alleen felgekleurde soorten slangen gevaarlijk zijn, maar dat houdt geen verband met de realiteit. Er zijn maar een aantal soorten die haar felle kleuren heeft als waarschuwing, maar dat wil niet zeggen dat soorten die geen felle kleuren hebben niet giftig zijn. Er zijn namelijk ook niet-giftige soorten die de kleuren en patronen kopiëren van giftige soorten om daar zelf voordeel uit te halen.

Een lange slang is giftiger?

Verder zou de lengte van de slang kunnen bepalen hoe giftig een slang is, maar ook dat is een fabeltje. Een giftige slang is direct bij de geboorte al giftig en is dan al net zo giftig als een volwassen slang. Doorgaans zijn de meest giftige slangen in Europa juist het kleinste, tussen de 70 en 80 centimeter. De meeste gifslangen hebben geen felle kleuren om hun vijanden te waarschuwen, in tegendeel zelfs. Vaak zijn ze enorm goed gecamoufleerd waardoor ze nauwelijks opvallen en eenvoudig hun vijand en/ of prooi in de val kunnen lokken.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact