Slang verzorging

Wanneer je op het punt staat een slang te kopen wil je niet alleen weten wat de kosten zijn, je wilt ook graag weten hoe je de slang moet verzorgen. Daarvoor zou je natuurlijk tips en informatie op kunnen vragen bij de kweker of de dierenspeciaalzaak, maar je kunt ook online, en dus bij ons, een hoop informatie vinden over de verzorging van een slang. Echter is de verzorging pér soort anders en hoewel er wel algemene punten zijn waar je rekening mee moet houden is het per soort verstandig om te achterhalen wat de wensen zijn qua ruimte, temperatuur en omgeving. In dit artikel vertellen we je wat meer over de verzorging tijdens de eerste paar weken, geven we je informatie over het terrarium, de temperatuur en het voer.

Slang rust geven

Eenmaal je gewenste slang in huis te hebben gehaald is het belangrijk dat je je slang de eerste paar weken veelal met rust laat. Je slang moet namelijk wennen aan zijn nieuwe omgeving, je kunt je slang wel laten zien aan andere mensen. Echter is het wel verstandig de slang nog even in zijn terrarium te laten en niet op te pakken. Doe dat pas na een paar weken zodat je slang helemaal gewend is en minder defensief zal reageren. Verzorg de slang alleen voor het noodzakelijke, dus door af en toe wat water te sproeien en het water in de bak te verversen.

Na een week of twee kun je eens kijken of je slang wat wil eten. Je hoeft niet bang te zijn dat er wat mis is als je slang de prooi niet direct pakt. Het is mogelijk dat je slang nog niet helemaal aan de nieuwe omgeving is gewend en nog even de kat uit de boom wil kijken. Doe je slang weer terug in zijn bak en laat je slang nog eens een weekje met rust. Na een week haal je je slang weer uit het terrarium om het nog eens een prooi voor de neus te houden. Als je slang na een maand nog steeds niets heeft gegeten dan is het zaak dat je een dierenarts inschakelt. Dan is het mogelijk dat er wel wat mis is.

Slang terrarium

Bij de verzorging van een slang hoort het uitzoeken en inrichten van een goed terrarium. Als je weet wat voor soort slang je graag wilt dan kun je een terrarium uit gaan zoeken. Doordat je weet wat voor soort slang het wordt kun je daar namelijk het terrarium op aan gaan passen. Het opzetten van een terrarium doe je voorafgaand aan het kopen van de slang. Dit dient goed te gebeuren, want als je slang zich niet thuis voelt of niet goed went aan zijn nieuwe omgeving kan de slang ziek worden of zal het niet eten. Wanneer je een jonge slang koopt dan kun je het beste een kleine bak kopen en naarmate de slang groter wordt koop je een steeds grotere bak. Doe je een kleine slang in een te groot terrarium dan kan dit zorgen voor eetproblemen bij de slang. Zorg dus altijd voor een, in verhouding, juiste formaat terrarium.

Een week voordat je je slang gaat kopen kun je het terrarium alvast inrichten. Je kunt dan uitzoeken welke soort lampen je nodig hebt, hoeveel watt deze moeten zijn en hoe je een goede temperatuur in het terrarium realiseert voor je slang. Ook voor ‘s nachts zul je de temperatuur moeten regelen en daar zou je een warmte mat, kabel of rode lamp voor kunnen gebruiken. Zo blijft het terrarium ook ‘s nachts, wanneer het wat koeler wordt, op temperatuur.

Het is belangrijk dat je slang zich kan verstoppen en dat hij zich volledig kan terugtrekken. Hiervoor bouw je een aantal verstop plaatsen in de bak, zo kan je slang ervoor zorgen dat het op een koele of warme plek ligt en of het gezien wil worden de ja of de nee.

Temperatuur slang

Het is belangrijk om bij de verzorging van een slang goed te letten op de temperatuur van het dier. Een slang is zoals alle andere reptielen koudbloedig en om het specifiek te benoemen zijn slangen ectotherm. Dat houdt in dat slangen zelf geen warmte opwekken zoals bijvoorbeeld de mens, dier warmbloedig is. Het lange lijf van de slang zorgt ervoor dat de slang zich snel op kan warmen, maar ook weer af kan koelen. Deze regeling van temperatuur noemen we thermoregulatie. De slang zoekt bij een te hoge temperatuur de schaduw en soms het water op om af te koelen. Doordat een slang schubben heeft over zijn gehele huid kan de slang niet zweten om warmte af te voeren. Je zult daar ook rekening mee moeten houden in je terrarium, kan de slang ook verkoeling opzoeken? Hetzij in water, hetzij door te graven/ klimmen naar een plek waar geen lamp hangt.

Doordat de slang zelf de temperatuur van zijn lijf niet kan regelen zien we slangen nauwelijks in koude gebieden. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de behoefte aan warmte van de slang. Zodra het kouder wordt dan wordt de spijsvertering stilgelegd en kunnen prooien in de maag gaan rotten. In landen waar het in de winter te koud is voor de slang om te eten, houden de meeste slangen in die gebieden een winterslaap. Slangen die voornamelijk in water leven zijn afhankelijk van de temperatuur van het water. Dat geldt bijvoorbeeld voor zeeslangen, niet bepaald een eerste keus qua huisdier dus daar hoef je in principe geen rekening mee te houden. Een zeeslang leeft met name in het warme water of in elk geval in water dat warm genoeg is voor ze. De enige slang die enigszins wat warmte op kan wekken is de Python, maar enkel de vrouwtjes kunnen dit. Zij wikkelen hun lichaam om hun eieren en verhogen de temperatuur door simpelweg te gaan trillen c.q. ‘rillen’. In feite is dat warmte door wrijving.

UV lampen

In je terrarium zorg je dus voor een aantal lampen en afhankelijk van de soort zorg je voor een hoger of lager wattage lamp. Verder kun je met spotjes werken om bepaalde delen van het terrarium wat warmer te maken. Zo kan je slang zelf bepalen waar hij wil liggen in verband met de warmte.

Voeding slang

Je zal je slang doorgaans knaagdieren moeten voeren. Althans, dat is wat ze de meeste slangen eten. Je kunt ze ook eieren voeren, maar wanneer je ze knaagdieren te eten geeft dan heb je een aantal keuzes. Je zou zelf knaagdieren kunnen vangen in het wild, bijvoorbeeld veldmuizen. Je zou ook muizen of ratten kunnen kopen bij de lokale dierenspeciaalzaak. Wat je ook zou kunnen doen is het zelf kweken van knaagdieren om deze vervolgens aan je slang te voeren. De kosten variëren per winkel en ook het zelf kweken is niet gratis. Echter is het op de lange termijn wel goedkoper om zélf voor de knaagdieren te zorgen en ze vervolgens te voeren aan je slang. Als je dat niet wilt dan zou je ook naar een beurs toe kunnen gaan waar ze knaagdieren vaak tegen een wat lagere prijs aanbieden dan bij de dierenspeciaalzaak.

Zelf kweken

Om enigszins op de kosten te letten zou je dus naar een beurs toe kunnen gaan, maar je zou ze ook zelf kunnen kweken. Je zult dan wel weer voor onderkomen voor de knaagdieren moeten zorgen, ze moeten voeren en ook deze dieren moeten verzorgen alvorens je ze voert aan je slang. Des te gezonder je knaagdieren zijn, des te beter ze zijn voor je slang. Je kunt ze dus niet verwaarlozen. Je bent zelf verantwoordelijk voor het voer en je weet precies wat je slang te eten krijgt. Als je dat leuk vindt om te doen dan is dat een zeer realistische optie om te overwegen. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact