Sphynx

De Spynx is zo op het eerste gezicht een vrij apart ras door zijn naakte uiterlijk. De kat is haarloos, heeft een gerimpelde huid en vrij grote oren. Sommigen vinden dat de kat een vreemde kat is qua uiterlijk, maar dat is wellicht ook een kwestie van smaak. Hoe ze er ook uit zien, het is een lieve kat. In dit artikel geven we je wat meer informatie over de geschiedenis en het karakter van de Sphynx.

Verzorging Sphynx

Voordat je daadwerkelijk over gaat tot het kopen van een Sphynx moet je jezelf afvragen of je de verzorging van de Sphynx wel op je wilt nemen. Ze hebben namelijk iets meer verzorging nodig dan de gemiddelde kat met haar. Daarentegen zijn de kosten van de Sphynx niet veel hoger dan voor andere katten. Alleen qua aanschaf zul je waarschijnlijk wat meer neer moeten tellen. 

Geschiedenis Sphynx

Naaktkatten zoals de Sphynx werden een paar eeuwen geleden al gesignaleerd in Zuid-Amerika. Ook op andere plekken ter wereld was de naaktkat al aanwezig. Her en der werden er naaktkatten geboren. Er wordt niet alleen met de Sphynx gefokt, ook met de Russische naaktkat wordt gefokt. Deze worden de Don Sphynx, Donskoy en de Peterbald genoemd. De Sphynx is een afstammeling van de Canadese Naaktkat.

SphynxCanadese Naaktkat

Tussen de jaren ‘60 en ‘70 in werden er door heel Canada veel varianten gevonden van het fenomeen de naaktkat. Aan het begin van de jaren ‘80 werden er een aantal van deze naaktkatten naar Nederland gebracht en begon men serieus te fokken met het ras. Tijdens het kruisen van het ras werd er voornamelijk gebruik gemaakt van de Devon rex. Het gen dat ervoor zorgt dat de kat haarloos is, noemt men een recessief verervend gen. Dat wil zeggen dat de gen die zorgt voor haargroei aan de buitenkant van de kat niet zichtbaar is. Dat wil echter niet zeggen dat de kat volledig naakt is. De haren van de Sphynx zijn nauwelijks zichtbaar en zijn te vergelijken met de haartjes op de buitenkant van een perzik.

Karakter Sphynx

Men zegt wel eens dat katten erg schichtig zijn en niet veel van de mens moeten hebben, althans, zich niet echt hechten aan de baas of aan de mens in het algemeen. Bij een naaktkat en dus ook bij een Sphynx is niets minder waar. Het beestje houdt van aandacht en wil zelfs graag gekriebeld worden. De Sphynx is erg sociaal en kan prima samenleven met andere huisdieren. Ook visite is geen enkel probleem. Wie de kat aandacht geeft maakt direct een goede beurt bij de kat.  Ze zijn van nature erg nieuwsgierig en erg slim.

Laat de Sphynx niet te veel alleen

Doordat een Sphynx zo sociaal is en verlangt naar aandacht, is het niet verstandig de kat veel alleen te laten. Als je veel en lang van huis bent dan kun je beter een maatje voor je kat ophalen. Dat kan een soortgenoot zijn, maar ook een hond. Ben je vrij veel thuis of slechts korte periodes weg dan hoeft dat niet per se. Een Sphynx heeft nou eenmaal gezelschap nodig.

Sphynx en kattenallergie

Mocht je allergisch zijn voor kattenhaar dan is een naaktkat de ideale oplossing. Je kunt dan alsnog een huisdier houden. 

Sphynx kopen

Een echte Sphynx koop je bij een erkende cattery, zodat je zeker weet dat je een raszuivere raskat hebt. Waar moet je nog meer op letten?

Sphynx kosten

Een Sphynx brengt kosten met zich mee, zoals dierenartskosten en voedingskosten. Natuurlijk moet je ook zorgen voor zaken als een kattenbak en kattengrind.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact