Sphynx verzorging

Wie denkt dat het verzorgen van de Sphynx eenvoudig is omdat de kat geen haar heeft, heeft helaas geen gelijk. Het verzorgen van de naaktkat is namelijk iets intensiever dan bij een huis-tuin-en-keuken kat.

Sphynx wassen

De Sphynx heeft een hele soepele en zachte huid. De huid van de Sphynx wordt net als dat van ons vuil en de naaktkat heeft geen vacht om het vuil te weren. Zo blijft er talg en dus ook het zweet achter waardoor de huid vettig wordt en vuil blijft. Om die reden moet je de Sphynx dus met enige regelmaat wassen om zo het talg en het zweet weg te wassen. Hoe vaak deze verzorging bij jouw Sphynx nodig is, is niet eenduidig te zeggen. Als je de Sphynx te vaak wast zal er meer talg op de huid gaan vormen. 

Hoevaak je Sphynx wassen? 

Er zijn een aantal zaken die bepalen hoevaak je je Sphynx moet wassen

  • De mate waarin je Sphynx talg afscheidt;
  • hoe snel je vuil het ziet, want op een donkere huid zie je minder gauw vuil dan op een lichte huid en
  • hoe je er zelf tegenover staat, want een vieze Sphynx geeft af en daardoor kan hij vlekken achterlaten op kleding, meubels en andere plekken in de leefomgeving.

Heb je een Sphynx dan is het aan te raden ten minste eenmaal per week je kat te wassen. Je kunt dit doen met speciale kattenzeep, maar je kunt ook baby shampoo gebruiken.

Oren Sphynx verzorgen

Naast de huid van de kat hebben ook de oren van de Sphynx enige aandacht nodig. Zo heeft een Sphynx wat meer oorsmeer dan de gemiddelde kat en kun je dus tegelijk met het wassen de oren schoonmaken met een wattenstaaf. Dan kun je twee vliegen in een klap slaan. En als je toch aan het wassen bent dan kun je ook direct de nagels even controleren. Zijn die te lang? Dan kun je ze even bijwerken. Al met al ben je ongeveer een kwartier tot twintig minuten per week kwijt aan de algehele verzorging van je Sphynx. 

Aandacht geven aan je Sphynx

Net zoals andere katten wil een Sphynx af en toe aandacht krijgen. Hij vindt het heerlijk om af en toe lekker geaaid te worden.

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact