Vis kosten

Als je een vis hebt gekocht of als je graag vis wilt kopen, dan wil je natuurlijk weten welke kosten dat met zich mee brengt. Kosten voor het voer, onderhoud, verzorging, accessoires en eventuele andere kosten die om de hoek komen kijken wanneer je een vis als huisdier hebt. In dit artikel geven we je daar meer informatie over.

Vissenvoer

De meeste vissen zijn alleseters en in dat geval heb je het vrij gemakkelijk. Je kunt ze dan namelijk vlokken of korrels te eten geven. Heb je een vis gekocht die enkel vlees of groenvoer eet? Dan zal je levend voer of verse groente en fruit moeten bereiden en serveren. Afhankelijk van het voer dat de vis eet maak je meer of minder kosten. Als de vis alles eet en je ze droog voer te eten geeft ben je voor een paar tientjes per jaar klaar. Je moet er dan wel om denken dat het voer goed gedroogd en afgesloten bewaard blijft.

Hapklaar

Het voer van je vissen dient hapklaar te zijn, het gros van de vissen die je als huisdier kunt houden heeft namelijk geen tanden en kan te groot voedsel niet verwerken. Als het voer dus zelf bereid zorg er dan voor dat alles fijn is gesneden zodat het eenvoudig opgenomen kan worden door je vissen.

Aquarium

Het aquarium en de kwaliteit van het water zijn de twee belangrijkste aspecten van het houden van vissen. Des te gezonder het water is, des te gezonder je vissen zullen zijn. Het aanschaffen van een aquarium met pomp en de juiste schoonmaakmiddelen vergt enige investering, maar het is een belangrijke investering.

Aquarium ruimte

Vissen hebben voldoende ruimte nodig om te kunnen groeien en te leven. Des te groter het aquarium, des te beter het is voor je vissen. Een aquarium van 60 centimeter lang zou in feite voldoende moeten zijn voor de meeste vissen. De traditionele kiezels op de bodem of een bodem van zand is voor de meeste soorten meer dan voldoende. Daarnaast plaats je één of twee plantjes die voor extra zuurstof en schuilplaats zorgen. Je zou er nog voor kunnen kiezen om wat extra accessoires in het aquarium te leggen, zoals hout of wat speelgoed van kunststof. Zo beschikken je vissen over alles wat ze maar nodig hebben.

Waterkwaliteit

Het water van het aquarium, waar je vissen in zwemmen, dient met regelmaat te worden getest op zuurgraad, hardheid en de hoeveelheid ammonium, nitriet en nitraat. Als je een goede filter in het aquarium hebt dan zal je geen ammonium en nitriet meten. Nitraat kun je eenvoudig filteren door het water simpelweg te verversen. Om die reden dien je het water dan ook regelmatig te verversen. In de basis is het voor vissen van belang dat je in elk geval één keer in de twee weken een derde van het water ververst. Maak dan ook direct even het filter schoon en maak eventueel nog even de glazen van het aquarium schoon met een magneetveger of een krabber.

Hygiëne

Koop en gebruik de magneetveger, krabber en andere schoonmaak accessoires puur en alleen voor het schoonmaken van het aquarium in verband met bacterie in het water. 

Copyright © 2010 - 2020 Dierkopen.nl - All Rights Reserved. / Disclaimer / Contact